McDonalds-härvan med sålda arbetstillstånd växer

Av: Martin Ekelund

Publicerad:
Uppdaterad:
Den nu misstänkte chefen (t h) har jobbat inom McDonalds i elva år och haft ett antal chefsuppdrag på flera olika restauranger. Han har även medverkat i marknadsföring av företaget. T v: En av McDonalds arbetare talar med Aftonbladets reporter Martin Ekelund.
Den nu misstänkte chefen (t h) har jobbat inom McDonalds i elva år och haft ett antal chefsuppdrag på flera olika restauranger. Han har även medverkat i marknadsföring av företaget. T v: En av McDonalds arbetare talar med Aftonbladets reporter Martin Ekelund.

En stor härva inom McDonalds Sverige med chefer som misstänks ha sålt arbetstillstånd för 150 000 kronor till utländska medborgare rullas nu upp.

Två chefer har polisanmälts och tagits ur tjänst.

Men Aftonbladets granskning visar att mönstret återfinns på flera andra McDonaldsrestauranger.

– Jag är säker på att polisen skulle vara intresserad av det här om det är ny information, säger Håkan Ström tf presschef på McDonalds.

En restaurangchef och en arbetsledare på en McDonaldsrestaurang i Stockholm utreds för ocker efter att under flera år ha sålt arbetsintyg till människor från framförallt Pakistan. En polisanmälan lämnades in Stockholmspolisen den 5 november.

–  Vi har tagit det på största allvar. Vi har påbörjat en intern informationsinsamling. Och vi har gjort en polisanmälan mot två personer på en av våra Stockholmsrestauranger, säger tf presschef Håkan Ström.

Medverkat i marknadsföring

Den misstänkta restaurangchefen har arbetat på McDonalds i elva år och haft chefsbefattningar på flera olika restauranger. Han ses som något av en påläggskalv och har figurerat i medier som ett ansikte för företaget och har även använts i marknadsföringskampanjer.

För tre månader sedan hörde en av hans anställda av sig till huvudkontoret berättade att allt inte stod rätt till. Flera utländska anställda hade sagt att de hade betalt pengar till restaurangchefen och en arbetsledare för att få komma till Sverige och arbeta.

En anställd på den aktuella restaurangen berättar att problemen började när arbetsledaren tillträdde sommaren 2011.

– Några veckor efter att han hade börjat så började en barndomskompis till honom jobba. Han berättade för alla att han hade betalat 150 000 kronor för att komma hit. Och han var väldigt upprörd över det, säger den anställde.

Betalade 150 000

Fler människor, alla från Pakistan och alla med liknande historier, började arbeta på restaurangen. Vissa hade betalat 150 000 kronor för ett arbetsintyg, andra betalade flera tusenlappar i månaden till arbetsledaren.

Många av dem inhystes också i ett hus i Djursholm där arbetsledaren själv bor. I dag finns totalt tolv vuxna med rötter i Pakistan folkbokförda på adressen. De flesta av dem jobbar på olika McDonaldsrestauranger runt om i Stockholm.

En av dem berättar för Aftonbladet att han betalade 4000 kronor i månaden för ett litet rum i huset.

En annan bekräftar att han har betalat 150 000 kronor. Men han vågar inte ställa upp och berätta mer av rädsla för att förlora jobbet.

– Visst, jag har förlorat mina pengar men nu har jag ett jobb, säger han.

En person med insyn i verksamheten förklarar varför rädslan bland de utnyttjade är så utbredd.

– De har kommit hit och fått jobb och kanske skaffat familj. Nu är de helt utlämnade till arbetsgivaren för att få arbetstillståndet förlängt. Blir de av med jobbet åker de ut.

Personalen mobbades

Aftonbladet har pratat med flera anställda på den aktuella restaurangen som berättar hur de tilldelats minimalt med arbetstimmar eller mobbats så att de ska säga upp sig. Allt för att ge plats till dem som betalar för att arbeta.

– Om de tar emot sju personer från Pakistan som jobbar heltid så har de inte plats för oss andra anställda. Därför måste de avskeda oss, säger en av dem.

Enligt lagen får arbetstillstånd för personer utanför EES-området endast ges om rekryteringen misslyckats på hemmaplan eller kompetensen för tjänsten saknas i Sverige. Och praxis är att platsen ska vara utlyst på Platsbanken minst 10 dagar.

Trots det har den nu misstänkte restaurangchefen och arbetsledaren gett arbetstillstånd till sammanlagt 15 personer, varav merparten från Pakistan, sedan 2010.

Och mycket pekar på att ett flertal andra restauranger är inblandade i härvan.

Sökt hundratals tillstånd

På ett McDonalds i norra Stockholm där den nu misstänkte arbetsledaren tidigare var anställd har restaurangchefen under kort tid utfärdat arbetstillstånd för fem personer från Pakistan.

– Jag har hört att det är saker som är fel på den restaurangen också, säger en McDonaldsanställd.

En annan restaurangchef som jobbat med arbetsledaren har utfärdat fem arbetstillstånd för pakistanier på sin restaurang i östra Stockholm. Mönstret finns också på en restaurang i city där den nu misstänkte restaurangchefen tidigare jobbat.

– Så vitt jag vet så rör polisanmälan två personer. Men om det finns andra uppgifter så hoppas jag verkligen att det kommer polisen till del så att de får ta med det i sitt utredningsarbete, säger Håkan Ström.

Av de hundratals arbetstillstånd som Svenska McDonalds sökt för Stockholm det senaste tre åren gäller merparten människor från Pakistan, visar uppgifter som Aftonbladets tagit del av.

– Nyanställningar på McDonalds går genom huvudkontorets personalavdelning oavsett vad personen har för medborgarskap. Och huvudkontoret har rutiner för att alla dokument finns på plats, säger Håkan Ström.

Brottslig verksamhet

Men trots att all dokumentation funnits tillgänglig för huvudkontoret har ingen reagerat på att ett stort antal personer med samma nationalitet anställts med arbetstillstånd på de aktuella restaurangerna.

– Man ska komma i håg att det rör sig om misstänkt brottslig verksamhet. Och varken vi eller något annat företag kan försäkra sig mot det. Men vi tar väldigt allvarligt på det här.

Anser du att ni har brustit i ert ansvar när människor har fått betala för att komma till Sverige och arbeta för er?

– Det är alldeles för tidigt att svara på. Det hoppas jag vi får svar på genom den här polisutredningen.

Aftonbladet har utan framgång sökt de två misstänkta McDonaldscheferna.

Publicerad: