Sverige ställer sig bakom Haddile

Över 130 000 läsare har skrivit under Aftonbladets upprop

BROBY/STOCKHOLM. Sverige ställer upp för Haddile, 2.

Nu har över 130 000 läsare skrivit på Aftonbladets upprop, som kommer att skickas till Migrationsverket.

– Det är fullständigt överväldigande att alla engagerar sig i det här, till och med kungen. Jag vill verkligen tacka alla, säger fostermamman Malen Liewehr.

Här kan du skriva på för att Haddile ska få stanna i Sverige.

Aftonbladet träffar Haddile, 2, och hennes fosterföräldrar i deras hem i skånska Broby.

Flickan är sprallig och lekfull, ritar i sitt ritblock och leker med Aftonbladets kamera, helt omedveten om vilken proteststorm Migrationsverkets beslut om hennes framtid orsakat. Upprörda människor från hela Sverige sluter upp bakom tvååringen.

Erbjuder gömställen

Politiker, organisationer och över 100 000 svenskar kräver lagändringar. Läsare mejlar och erbjuder sina hem som gömställen för familjen, kändisar rasar och skriver på protestlistorna, kungahuset meddelar att man följer Haddiles öde.

– Jag kan säga att kungafamiljen, framför allt kungen och drottningen följer noga den här historien, säger Hovets informationschef Bertil Ternert till Aftonbladet.

Ett flertal Facebooksidor har skapats, där tusentals privatpersoner protesterar mot utvisniningsbeslutet.

Bara på Aftonbladet.se har 100 000 underskrifter samlats på några timmar.

”Har ont i hjärtat”

Haddiles fostermamma Malen Liewehr och hennes man visar upp alla mejl, namnlistor och kommentarer de fått folk från hela landet - och även från utlandet. Under tiden ringer telefonen oavbrutet: Alla möjliga vill ge familjen stöd, allt ifrån pingstkyrkan och gamla vänner till okända personer som berörts av flickans öde.

– Det är fantastiskt att hela Sverige bryr sig och engagerar sig. Det måste ändå betyda någonting. Jag hoppas verkligen att Migrationsverket lyssnar på svenska folket. Även folk från utlandet har hört av sig. Samma kvinna som startade en stor namninsamling i Ukraina då Ganna skulle utvisas hörde av sig och nu har hon fått ihop närmare 3 000 namn. Det är otroligt! säger flickans fostermamma Malen Liewehr.

Familjen berättar att de har mått dåligt sedan beslutet fattades och levt med rädsla och oro inför framtiden:

– Man har ont i magen. Man har ont i hjärtat. Man gråter. Vi försöker leva normalt för våra andra barns skull, men man hamnar i kris. Det är tur att Haddile är så liten och inte förstår vad som händer.

Överklagat beslutet

Migrationsverkets beslut har överklagats av flickans gode man. Ärendet ligger nu hos migrationsdomstolen. Malen Liewehr hoppas att Haddile ska få växa upp i trygghet.

– Som det ser ut nu så är Haddiles hemland Sverige. Det är det enda hemland hon har. Det är inte barn som ska leta efter sina föräldrar - det är föräldrar som ska komma tillbaka till sina barn. Mamman vet ju var hon har lämnat sin flicka någonstans, säger Malen Liewehr.

Paragrafen som kan få Haddile att stanna:

”Om uppehållstillstånd inte kan ges på annan grund, får tillstånd beviljas en utlänning om det vid en samlad bedömning av utlänningens situation föreligger sådana synnerligen ömmande omständigheter att han eller hon bör tillåtas stanna i Sverige. Vid bedömningen skall särskilt beaktas utlänningens hälsotillstånd, anpassning till Sverige och situation i hemlandet.

Barn får beviljas uppehållstillstånd enligt denna paragraf även om de omständigheter som kommer fram inte har samma allvar och tyngd som krävs för att tillstånd skall beviljas vuxna personer.”

5 kap. 6 § utlänningslagen (2005:716)

Publisert: