Nyheter

FOI:s generaldirektör kände till bulvanbolag

Av: 

Lisa Röstlund

NYHETER

Nytt avslöjande i Saudiaffären

Jan-Olof Lind, generaldirektör Sverige Totalförsvarets forskningsinstitut FOI, frågas ut om vapenaffärerna med Saudiarabien.

Foto: BJÖRN LINDAHL

Säpodokument visar att FOI:s generaldirektör Jan-Olof Lind kände till bulvanbolaget i missilaffären med Saudiarabien, avslöjar Ekot.

Något som förre försvarsminister Sten Tolgfors tidigare förnekade.

– Då har ju antingen Jan-Olof Lind ljugit för ministern, eller så ljuger ministern, säger bulvanbolagets firmatecknare på FOI, Dick Sträng, till Aftonbladet.

För att dölja planer på en missilfabrik ihop med Saudiarabien, startade Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, bulvanbolaget SSTI, avslöjade Ekot i våras.

Kände till bulvanbolaget

Tidigare hävdade dåvarande försvarsminister Sten Tolgfors (M) att FOI:s generaldirektör Jan-Olof Lind inte kände till att hans nära medarbetare var involverade i SSTI.

– Den kopplingen berättar generaldirektören att han får klart för sig i mars 2010 och då stänger han ner det, sa han på en presskonferens i mars i år.

Men tidigare hemligstämplade Säpoförhör med Jan-Olof Lind, som Ekot nu tagit del av, visar att Lind visst kände till SSTI – redan innan han  tillträdde som generaldirektör för FOI 2009.

Dick Sträng var nära medarbetare till FOI:s tidigare generaldirektör Madelene Sandström, och stod som ensam firmatecknare för bulvanbolaget SSTI. För Aftonbladet har han tidigare beskrivit hur han själv offrades i Saudiaffären, för att skydda personer högre upp i hierarkin.

”En av dem ljuger”

Om de nya Säpodokumenten som avslöjar att FOI:s ledning ljugit om SSTI säger Sträng:

– Det här är vad jag sagt hela tiden. Det visar att Jan-Olof Lind i alla fall talar sanning inför Säkerhetspolisen, säger Sträng.

Varför tror du att han inte talade sanning utåt?

– Det är möjligt att han slarvade med förberedelserna inför intervjun han gjorde och att det blev fel.

Varför tror du Tolgfors uppgav att Lind inte kände till SSTI?

– Då har ju antingen Jan-Olof Lind ljugit för ministern, eller så ljuger ministern. Vilket vet jag inte, säger Dick Sträng.

Sten Tolgfors (M) avgick som försvarsminister dagen efter att Aftonbladet avslöjat att dokument röjts undan för att skydda honom i Saudiaffären.

Vill inte prata

Han vill inte säga något om det nya avslöjandet.

– Sten Tolgfors har ju avböjt att kommentera till Ekot. Jag återkommer om det är så att han har något ytterligare att tillägga, säger Moderaternas presschef Anna Charlotta Johansson.

Aftonbladet har sökt Jan-Olof Lind.

– Han finns inte tillgänglig just nu, säger hans sekreterare på FOI, Yvonne Hurtig.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Publisert: