Nyheter

Centertopp: ”Hotar människors frihet”

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

Riksdagsledamoten Kerstin Lundgren sågar – också – partiets nya programförslag

Centerledaren Annie Lööf tvingades avbryta Thailandssemestern efter det interna partikaoset som blossat upp efter det nya idéprogrammet.

När hon landar sågas förslaget vid fotknölarna av ytterligare en C-topp:

”Det riskerar att leda till ett socialdarwinistiskt samhälle med maximal frihet för marknaden” skriver riksdagsledamoten Kerstin Lundgren på DN Debatt.

Kerstin Lundgren.
Kerstin Lundgren.

Annie Lööf kommer hem till en kokande kittel efter att ha avbrutit semestern. Centerpartiets toppar turas om i att kritisera partiets förslag till nytt idéprogram och på dagens DN Debatt totalsågas det av C-toppen Kerstin Lundgren, riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson.

”Toppen på isberget”

”För min del handlar det då inte om att stryka eller behålla ett antal ord som varit aktuella i debatten som månggifte, plattare skatt, lärplikt eller fri invandring. De utgör bara toppen på ett isberg” skriver hon på DN Debatt.

Hon säger nej till programmets helhet.

”När jag läser förslaget ser jag framtida förslag som hotar många människors möjlighet att förverkliga drömmar, sin frihet” skriver hon och fortsätter:

”Förslaget väljer i mitt tycke en väldigt enkelspårig väg. Jag tänker att vi har en frihetsklyfta där alltjämt många sitter fast i andra beroenden som nog upplevs värre än statens bojor”.

”Skapar större klyftor”

Hon anser att förslaget skulle kunna skapa ett Sverige där klyftorna mellan människor växer och att det är något som inte ses som negativt eller ”att det riskerar att leda till ett socialdarwinistiskt samhälle med maximal frihet för marknaden”.

En utveckling hon inte tror är rätt väg att gå.

”Jag frågar mig om det blir ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart samhälle? Mitt svar är i dag tyvärr nej” skriver Kerstin Lundgren på dagens DN Debatt och skriver att den hårda debatten i slutändan handlar om en sak:

”Det handlar om våra barns frihet i framtiden”.

För månggifte 2006

Annie Lööf svarade i går att hon aldrig varit för månggifte, ett av de mest kontroversiella förslagen i idéprogrammet. Men enligt Ekot i Sveriges Radio lät det annorlunda när Centerledaren var vice ordförande för partiets ungdomsförbund 2006.

Då hade förbundet precis antagit ett politiskt program där "Månggifte för den som önskar" fanns med bland punkterna. På sin blogg fick Lööf en läsarfråga om förslaget kring månggifte verkligen är rimligt:

"Jag tycker inte staten och lagar ska avgöra hur och med vem min granne eller jag själv väljer att leva. Det kan vi göra bäst själva. Skulle min granne välja två män och gifta sig med dem så skulle jag varken flytta därifrån eller bry mig. Det är hennes/hans val", svarade Lööf på bloggen enligt Ekot.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert: