Angelicas tatuering blev en katastrof

avJoakim Carlson

Tatueraren gör en pudel: "Betalar för laserbehandlingen"

1 av 3 | Foto: Erik Davidsson/Jnytt.se

Angelica Davids tatuering blev inte alls som hon tänkt sig.

Motivet som egentligen skulle symbolisera kärleken till hennes man fick henne att bryta ihop.

– Den är inte färdig, säger tatueraren Lorans Dankha.

I dag har han ändrat sig och tänker nu betala för hennes laserbehandling.

När Angelica David, 29, gick hemåt efter sitt tatueringsbesök i Jönköping var det med handleden invirad i plast – säker på att det hela gått bra.

Men när hon senare tog bort skyddet för att tvätta sig fick hon en rejäl chock.

”Fick svårt att andas”

Det som skulle ha varit en kärleksförklaring till hennes man såg i stället ut som en risig teckning i bläck.

– Jag fick panikångestattacker och svårt att andas. Det här kommer jag få leva med i hela mitt liv, tänkte jag, säger Angelica David.

Hemma hade hon svårt att hålla tillbaka tårarna.

– Mina tre små barn trodde att den gjorde ont, för varje gång jag tittade på den började jag gråta, säger hon. 

I efterhand tycker Angelica David att hon borde ha reagerat tidigare.

Hon berättar att mannen tatuerade med sin telefon mot örat – samtidigt som han hintade om hur bråttom han hade till en match.

– Jag tycker att motivet tro, hopp och kärlek är jättefint, men det har han förstört för mig nu, säger hon.

Angelica David måste nu betala för att ta bort tatueringen med laser, och några pengar vill tatueraren inte ge tillbaka.

”Den är inte färdig”

Lorans Dankha på Bright Line Tattoo var den som höll i nålen, och han är väldigt missnöjd med hur Angelica David betett sig. Tatueringen är ju inte ens färdig, menar han.

– Man kör linjerna först, sen fyller man på den andra gången. Hon kom hit och förklarade hur hon ville ha den, jag ritade som hon ville, hon godkände, sen körde jag bara linjer, berättar han.

Efter fyra, fem dagar ringde Angelica Davids man upp honom och förklarade att hon inte ville komma tillbaka, och att de ville ha pengarna tillbaka.

– Går man in på en restaurang, äter halva tallriken och så vill man ha tillbaka pengarna om man inte tycker om det? Vem som helst kan jävlas då. Jag har lagt ner mina pengar och min tid på det här, säger han och tillägger:

– De kan inte bedöma en tatuering om den inte är färdig.

Dankha har efter all uppståndelse tagit kontakt med Davids man och förklarat att han är villig att betala hennes laserbehandling.

– Nu tror jag att han har insett vad han gjort, och då vill jag ändå komma ut med att han gör rätt för sig, säger Angelica David nu på morgonen. 

En fråga om smak

Från Konsumentverkets sida är man tveksam till om Angelica David kan kräva tillbaka pengarna för tatueringen.

– Hon har ingen rätt enligt konsumenttjänstlagen, det finns ingen lagstiftning som är direkt tillämplig på just behandlingar och tjänster uppförda på person, säger Emma Hedge, jurist på Konsumentverket.

Det svåra ligger i att det är en fråga om tycke och smak, menar Hedge.

Hon fortsätter:

– Det är om man kan se att det är en skada, eller att det är uppenbart att det inte blivit på det sättet som man kommit överens om.

Hennes råd är att göra en anmälning till Allmänna reklamationsnämnden – även om hon tillägger att det "blir problematisk att bedöma om det är ett fel eller inte".

Får ni in många klagomål på tatueringar?

– Vi får inte in så mycket anmälningar på sådana här frågor faktiskt. Vad det beror på vet jag inte.

"Allt är fel"

I Jönköping är stadens tatueringskollegor inte särskilt förtjusta i Angelica Davids gaddning.

När lokaltidningen J-nytt låter Glenn Liljeholm, med tolv år i branschen, granska motivet blir han häpen:

– Skojar du med mig? Det här måste vara ett skämt. Alla kan ju ha en måndag, men det här är helt oacceptabelt, säger han till tidningen.

Han fortsätter på samma hårda spår:

– Allt är fel egentligen. Utöver det estetiska, som jag inte ens vill gå in på, har han gjort en mängd tekniska missar. Bland annat har han kört sönder vissa sträck [sic], alltså tatuerat fram och tillbaka, vilket man inte ska göra när man gör konturer, förklarar Liljeholm.

Han avslutar med att kalla det den sämsta studiotatuering han någonsin sett – innan han fäller en sista, dräpande kommentar:

– Min flickvän tatuerade mig en gång på skoj. Det var hennes första verk, och dessutom var det på fyllan med vänster hand, och den blev mer lyckat än Angelicas tatuering, säger han till tidningen.