Almedalsveckan

Lärarförbundets känga mot Hägglund

Av: 

Pär Karlsson

Sanne Olsson

NYHETER

Kritisk mot barngruppsreformen: I dag råder nationell lärarkris

VISBY. Kristdemokraterna vill se mindre barngrupper i förskolan.

Det vill Lärarförbundet också – men enligt facket är reformen i dag omöjlig att driva igenom.

– Att kunna minska barngruppernas storlek förutsätter att det finns förskollärare. I dag råder nationell lärarkris, säger ordföranden Eva-Lis Sirén.

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.
Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Tidigare i dag presenterade KD-ledaren Göran Hägglund nyheten om att partiet vill se mindre barngrupper i den svenska förskolan. Nyheten togs även upp i det tal som han höll under kvällen på scenen i Almedalen. KD vill minska gruppernas storlek med minst ett barn per grupp. Det hela ska betalas via höjd maxtaxa i de kommuner där förslaget genomförs. Dessutom vill man att staten och kommunerna skjuter in extra pengar.

Facket är kritiska

Även Lärarförbundet vill se att dagisgrupperna blir mindre. Men ordförande Eva-Lis Sirén är ändå allt annat än nöjd efter dagens KD-utspel.

– Vi tycker det är oerhört bra av många olika skäl att man vill minska barngruppernas storlek. Men man måste fråga sig var man ska hitta förskollärarna. Vi vet att förskolan är en oerhört populär och uppskattad verksamhet i Sverige. Vi vet också att vi har en nationell lärarkris och där går larmet först, kraftigast och tydligast på förskolans område i storstäderna, säger hon.

Stor brist på lärare

I veckan kom en ny rapport från Arbetsförmedlingen som pekade på att just förskollärarna är en av de yrkeskategorier där det kommer att råda akut brist de kommande åren.

– I dagens utspel saknade jag helt medvetenheten om att förskollärare är det lägst betalda akademikeryrket. Att kunna minska barngruppernas storlek förutsätter att det finns förskollärare. För att kunna åstadkomma det Hägglund vill göra så förutsätter det att man satsar på yrket, säger Sirén.

Facket har länge krävt stora satsningar på att få upp lärarlönerna.

– Om vi frågar förskollärarna om de har övervägt att lämna yrket och vad som skulle kunna få dem att återvända säger de lönen, lönen och lönen. Sedan säger de barngruppernas storlek. De stora barngrupperna är en utmaning både för förskollärarna och för föräldrar och barn, säger Sirén.

Hägglund: Kan lockas tillbaka

Efter sitt tal utvecklade Hägglund sina tankar om lärarkrisen inom bland annat förskolan.

– Det handlar om två olika saker. Dels så behöver ju fler utbildas men det är också så att många har lämnat yrket för att gå till andra verksamheter. Det finns många förskollärare och barnskötare som jobbar inom andra verksamheter som borde kunna lockas tillbaka om vi har rätt förhållanden. Där är det naturligtvis så att barngruppernas storlek spelar roll, säger han.

Situationen med de låga lönerna tror Hägglund kommer att förbättras.

– Det är ju inte regeringen som sätter lönerna utan det är upp till arbetsmarknadens parter. Men jag tror att med tanke på att det kommer vara en dragkamp om dagens arbetskraft så kommer lönerna att gå upp i den här sektorn. Man kan lugnt säg att det finns en skev lönebild när det är väldigt mycket mer lönsamt att ta hand om maskiner än att ta hand om våra barn som vi i andra sammanhang säger är det viktigaste vi har.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Almedalsveckan

ÄMNEN I ARTIKELN

Almedalsveckan