Hollande gör som Bush

1 av 3

”Vi är i krig”, säger Frankrikes president Francoise Hollande.

Senast var det USA:s George W Bush som sa likadant.

Den gången slutade det i katastrof. Vi riskerar att än en gång gå i terroristernas fälla.

Rent sakligt finns det inte mycket att invända mot Hollandes ord. Terrordåden i Paris i fredags är att betrakta som en krigshandling begången av Islamiska Staten, IS.

Vissa såg det så redan efter attacken mot satirtidningen Charlie Hebdo i januari. Ett halvår efter det dådet träffade jag i Paris Patrick Pelloux som arbetade på satirtidningen men överlevde. Han var fortfarande synbart märkt av sina upplevelser när talade om ett tredje världskrig.

– Vi måste lära oss läxan från andra världskriget, menade han. 1938 satt vi och väntade på sidlinjen för att se vad som skulle hända. Hitler tog Österrike och vi fortsatte passivt att titta på. Hitler tog Polen och vi sa jaha. Den här gången måste vi agera.

Pelloux höjde rösten för att överrösta trafikbruset från gatan innan han drog paralleller mellan den islamska terrorn och nazismen.

– IS och al-Qaida är det nya århundradets nazister och måste bekämpas därefter.

Hans recept var att Europa måste skicka marktrupper till Syrien för att krossa IS.

Jag tyckte han kanske överdrev en smula men nu står vi där.

Terrorgruppen som blev en armé som blev en stat (kalifatet) har definitivt flyttat en del av striden till Europa. Vi kan räkna med att det kommer fler liknande dåd.

Det avgörande blir vilka handlingar som följer på Hollandes ord. Frankrike har utan tvekan rätt att slå tillbaka mot IS. Hårt och kraftfullt.

Men mitt i den sorg och vrede som råder just nu är risken uppenbar att Frankrike och västvärlden förblindas av hämndbegär.

Om Frankrikes svar består av att bomba IS "huvudstad" Raqqa till grus så är det ingen bra idé.

I Raqqa bor tusentals människor som inte vill leva under IS förtryck men inte vågar säga ett knyst eftersom de då riskerar att halshuggas eller torteras. Att döda dem är inte att hämnas på IS.

Med ett urskiljningslöst svar på terrordåden riskerar Hollande att göra precis det som terroristerna önskar sig. En överreaktion från väst.

IS hoppas att Frankrike och andra västländer ska reagera genom att döda så många muslimer som möjligt, införa drakoniska kontroller och övervakning av muslimer i största allmänhet. Det skulle nämligen bekräfta den världsbild som IS försöker sprida; att västvärlden är i krig mot islam.

IS tanke är att den muslimska världen då ska resa sig som en man och försvara islam och i förlängningen härska över världen.

Det är den världsbilden som gjort att de redan kunnat rekrytera 30 000 utländska stridande till sin armé.

Även om attackerna i USA den 11 september 2001 krävde långt fler dödsoffer än dåden i Paris så är det lite samma läge nu. Fransmännen och världen förväntar sig ett svar från Frankrike. En hämnd.

George W Bush, som var president i USA under 9/11, svarade genom att först störta talibanerna som styrde i Afghanistan. Eftersom de skyddade al-Qaida ledaren Usama bin Ladin, hjärnan bakom terrordåden, var det något omvärlden i stort accepterade.

Men Bush stannade inte där. Han invaderade även Irak med motiveringen att tyrannen Saddam Hussein stödde al-Qaida och hade kärnvapen. Inget av detta visade sig vara sant.

Bush bröt också mot de mänskliga rättigheterna genom att gripa och internera misstänkta terrorister utan rättegång på den amerikanska marinbasen Guantanamo. Han inrättade hemliga fängelser runtom i världen där misstänkta terrorister förhördes under tortyr.

Följden av kriget och behandlingen av misstänkta terrorister blev att al-Qaida kunde etablera sig i Irak och att jihadismen i Europa fick många nya anhängare. De såg invasionen av Irak som ett sätt för USA att lägga under sig Iraks oljetillgångar och ockupera helig, arabisk mark. De såg hur USA bröt mot samma människorättslagar som man annars hyllade.

I sin iver att hämnas attackerna i USA gick George W Bush ofrivilligt islamisternas ärenden. Han bidrog till att skapa det IS som i dag sätter sådan skräck i Europa.

Frankrike är en stark militärmakt men man är inte USA. Det gör att Hollandes handlingsalternativ är mer begränsade än George W:s.

Förhoppningsvis gör det att han tänker sig för både en och två gånger innan han hämnas på ett sätt som bara får våldsbejakande islam att växa ytterligare.

avWolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM