Överdrivet larm från Migrationsverket

Av: Isabelle Nordström, Karin Lindblom

Publicerad:
Uppdaterad:

”Uppgifterna om Rostock stämmer inte” 

Migrationsverket tar tillbaka uppgifterna om att 5 000 asylsökande skulle vara på väg till Sverige från hamnen i tyska Rostock.

– Det stämmer inte. Det är inte korrekt, säger Johanna Uhr på Migrationsverket till Aftonbladet.

Hamnen i Rostock i dag.
Hamnen i Rostock i dag.

Uppgifterna från Migrationsverket spreds redan på onsdagskvällen. I dag kunde Aftonbladets team på plats i Tyskland snabbt konstatera att de var felaktiga.

– Vi fick indikationer på att det skulle vara så, men det stämmer inte, säger Johanna Uhr på Migrationsverket till Aftonbladet i dag.

Var fick ni uppgifterna ifrån?

– Våra omvärldsanalytiker fick indikationer på att det kunde vara så, säger Johanna Uhr.

Ett tiotal omvärldsanalytiker arbetar vid Migrationsverket.

– Vi tittar på migrantgrupper och rutter och hur de påverkar inflödet till oss, säger omvärldsanalytikern Urban Hilding till Aftonbladet.

Han vet inte varifrån uppgiften om de 5 s000 asylsökande i hamnen i Rostock kom.

– Jag tror att det var en missuppfattning. Fler reser in med färja från Rostock och Sassnitz nu än tidigare. Det beror på att det utvecklats ett system där volontärer hjälper asylsökande ombord på färjorna och att det systemet blir mer och mer välkänt. Förra veckan blev det stockning eftersom det var höstlov och många platser på färjorna var bokade av svenskar, säger Urban Hilding.

Godis och soppa

Aftonbladets Isabelle Nordström och Jerker Ivarsson är på plats i hamnen i Rostock.

– För en dryg timme sedan kom en busslast med ett hundratal personer hit. De togs emot av ett tiotal volontärer från Refugees welcome, klev av, fick litet soppa och godis till barnen, säger Isabelle Nordström.

De asylsökande bussades sedan vidare till två färjor mot Sverige.

– Nu är det kanske 40 personer som väntar här.

Fler än 180 000 asylsökande nådde Tyskland i oktober. Det är 17 000 fler än i september. Ett antal tusen finns i transitförläggningar i norra Tyskland. Migrationsverket tror fortfarande att många av dem vill ta sig vidare till Sverige.

– Men vi vet inte hur många det rör sig om, säger Johanna Uhr.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN