Poliserna först på plats får hälsning från rikspolischefen

avOskar Forsberg

NYHETER

Fler hade kunnat dö i skolattacken

1 av 14
Anton Lundin Pettersson poserar med två av skolan Kronans elever i en korridor, innan han går för att hugga ihjäl ytterligare en person.

TROLLHÄTTAN. De två poliser som var först på plats i Kronans skola förhindrade sannolikt att fler personer fick sätta livet till.

I eftermiddag träffar utredningsledaren Thord Haraldsson patrullen.

– De har fått en personlig hälsning från rikspolischefen, säger han.

Samtidigt har flera nya uppgifter kring attacken framkommit.

Larmet från Kronans skola inkom till polisen klockan 10.09 på förmiddagen i torsdags förra veckan.

Klockan 10.15 anlände den första radiobilen till platsen. I bilen satt två poliser, en man och en kvinna.

– Två minuter senare, klockan 10.17, meddelade patrullen att de skjutit gärningsmannen, säger utredningsledaren Thord Haraldsson.

Gick till attack i trappan

De två poliserna möttes av en fruktansvärd syn i entrén där två av Anton Lundin Petterssons offer låg. Strax därpå observerade de gärningsmannen högst upp i en trappa.

– Vad jag har fått berättat för mig stod han på det översta trappsteget och kollegorna stod längre ner i trappan när han gick till attack.

Enligt Haraldsson avlossade då båda poliserna sina tjänstevapen. Ett skott missade och ett träffade. Det är ännu inte helt klarlagt vilket skott som träffade Anton Lundin Pettersson.

– Alla skjutningar utreds noga och en åklagare ska i dag komma hit och besöka platsen, säger Thord Haraldsson.

Han understryker att de två poliserna också är målsägande då de utsatts för ett mordförsök.

”Skrek att alla skulle dit”

Själv blev Haraldsson larmad några minuter senare i torsdags.

– Jag hörde att kollegan som ringde var skärrad. Jag sprang ut här i korridoren och skrek att alla skulle dit, säger han och pekar ut mot korridoren utanför sitt arbetsrum på kriminalavdelningen på polishuset i Trollhättan.

Flera parallella utredningar pågår just nu, dels en utredning efter polisens skott och dels själva mordutredningen. Men av allt att döma förhindrade de två poliserna i den första radiobilen på plats ytterligare dödande inne på skolan.

– Bägge två var väldigt tagna efter händelsen, säger Thord Haraldsson.

När Aftonbladet träffar utredningsledaren på hans kontor under torsdag förmiddag har totalt 81 personer hörts om attacken. Ytterligare 60 personer har kontaktats men de har inte gjort några iakttagelser som är intressanta för utredningen. Fler förhör med potentiella vittnen är inbokade.

Ytterligare ett offer

Nya uppgifter från själva attacken på skolan har också framkommit. Ytterligare en person, som tidigare varit okänd för polisen, blev attackerad av Anton Lundin Pettersson.

– Det handlar om en elev som går i årskurs åtta. Han blev slagen med baksidan av svärdet. Inte med den vassa sidan, utan den mer platta. Det hände i samband med att Lavin attackerades, säger Thord Haraldsson.

Pojken visade en svullnad på armen när han förhördes i veckan.

Detaljer kring attacken mot läraren, som fortfarande vårdas på sjukhus för sina skador, har också framkommit i förhör. Mannen ska ha försökt dra av Anton Lundin Pettersson den mask han satt på sig, enligt polisen.

”Hälsning från rikspolischefen”

Samtidigt pågår arbetet med gärningsmannens dator. Man har kunnat kontrollera historik och google-sökningar. Olika chattloggar återstår.

Gärningsmannens bil är beslagtagen och står hos tekniska roteln i Göteborg.

Gärningsmannaprofilgruppen i Stockholm bistår också sina kollegor i Trollhättan med kartläggningen av Anton Lundin Pettersson.

Utredningsledare Thord Haraldsson ska under eftermiddagen idag träffa alla de poliser som var inne i skolan, det handlar om ett 30-tal personer.

– De två som var först på plats har fått en personlig hälsning från rikspolischefen.

De två poliserna har via sina chefer avböjt att tala med pressen.

Ahmed begravs i morgon

I går samlades hundratals människor när den dödade elevassistenten Lavin Eskandar begravdes i Trollhättan. Under ceremonin hyllades 20-åringen för sitt mod.

Anton Lundin Petterssons andra dödsoffer, Ahmed Hassan, kommer att begravas i morgon, fredag. Han kommer att få den sista vilan alldeles intill Lavin Eskandars grav.

ARTIKELN HANDLAR OM