Kemist dömd till 13 år – tänkte spränga parlamentet

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3
Polska parlamentet

Brunon Kwiecien, 48, hade lastat en skåpbil med fyra ton explosiva ämnen.

Men kemistens plan att spränga polska parlamentet stoppades – av hans hustru.

– Alla förberedelser var komna ur hans önskan att leda en revolution och döda presidenten, säger domaren Aleksandra Almert.

Han sägs vara inspirerad av den norske massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik. Men ansåg att dennes attack var ett misslyckande. Brunon Kwieciens ska ha sagt att hans plan var bättre och hans mål var att spränga det polska parlamentet.

Bland annat.

Men innan kemiläraren Brunon Kwiecien, 48, hann sätta sin dödliga plan i verket grepps han i november 2012.

Under måndagen dömdes han till 13 års till fängelse, skriver AP.

Och en av anledningarna till att han inte lyckades med sina terrorattentat var att hans hustru slog larm.

Skickade infiltratörer

När Brunon Kwiecien, lärare på Krakows lantbruksuniversitet, började undersöka hur han skulle gå till väga för att genomföra en biologisk attack kontaktade 48-åringens hustru polisen, uppger Dagens Nyheter.

Polisen skickade då in infiltratörer som 48-åringen försökte förmå att delta i hans terrorplaner – som enligt domen innefattade att bomba det polska parlamentet, döda landets president och genomföra ytterligare attentat mot den polska statsapparaten.

– Alla Brunon Kwieciens förberedelser var komna ur hans plan att attackera parlamentet och drevs av hans önskan att leda en revolution och döda presidenten samt ministrar och regeringsmedlemmar, säger domare Aleksandra Almert enligt AFP.

Erkände planerna

Trots att 48-åringen hade en skåpbil lastad med fyra ton sprängämnen, krut och andra sprängämnen samt flera vapen och militärutrustning nekar han. Brunon Kwiecie säger att han har blivit utsatt för brottsprovokation av den polska polisen, skriver AFP.

Men han ska inte ha förnekat att han planerat attentaten.

– Han var hjärnan bakom varje steg i attacken, säger åklagare Aleksandra Almert enligt AFP.

Enligt den utredning som tog sin början 2012 så hade 48-åringen en högerextrem agenda, men han ska inte ha haft några kopplingar till någon nationalistisk organisation.

– Brunon K var av åsikten att samhället och den ekonomiska situationen var på väg åt fel håll eftersom myndighetsposter och maktpositioner innehades vad han beskrev som ”utlänningar”, inte verkliga polacker, sa åklagaren Mariusz Krason då, enligt The Telegraph.

Publicerad: