Nu vågar Jenny, 24, visa sina ärr – vill krossa tabut kring självskador

avMatilda Andersson

1 av 3
Jenny vill få fler unga tjejer att sluta skämmas. Foto: Faksimil Facebook

Jenny hoppas att fler unga tjejer ska sluta skämmas.

– Många vågar inte visa sina armar av rädsla för att folk ska tro att man är psyko, säger hon Aftonbladet.

Det har gått tio år sedan Jenny, idag 24, slutade skära sig i armarna. Men ärren finns fortfarande kvar.

– Jag har dolt mina ärr så länge, men nu jag vill visa att det är okej att ha ärr. Du behöver inte vara perfekt, säger hon till Aftonbladet.

På onsdagen la hon upp en bild på Facebook där hon visar sina armar. I texten till inlägget skriver hon att hon tröttnat på att dölja sig och att hon vill uppmana andra som skurit sig att våga synas.

– Det finns så många tjejer därute som går omkring med långärmat och inte vågar visa sina armar av rädsla för att folk ska tro att man är psyko.

Många som tackar henne

Inlägget fick direkt positiv respons. Många hörde av sig och tackade för att hon vågar prata om det som så ofta är tabubelagt.

– Största anledningen till att jag skrev inlägget är för att jag vill att personer som någon gång tänkt tanken att skära sig ska få se mina ärr innan de gör det. För att de ska förstå att ärren finns kvar, trots att det gått tio år, säger hon och fortsätter:

– Det kan komma att påverka dig för resten av ditt liv. Jag vill uppmuntra dem att aldrig börja, eller att sluta i ett tidigt skede.

Har valt att acceptera

Idag mår Jenny bra och har valt att acceptera sina ärr.

Hur upplever du att man blir bemött när man har ärr?

– Jag har varit med om att man sitter runt ett bord när det plötsligt är någon som utbrister "vad har du gjort?! varför skadar du dig själv?" Jag tror att många reagerar med chock. För det är så många ärr som inte syns idag. Man tror att psykisk ohälsa är ovanligt men det är det inte.

Hur bör man reagera?

– Bemöt dem på precis samma sätt som vem som helst. Om du undrar, ta personen åt sidan och fråga vad som hänt, gör inte en stor grej av det. Sen är det såklart skillnad på om det är färska ärr – då behöver personen hjälp.

Hon menar att det viktigaste av allt är att inte döma.

– Säg inte att ”försöker du ta livet av dig?” Ofta handlar det inte om att personen vill ta sitt liv, det är mer ett rop på hjälp. Eller så är det så att man har så mycket psykisk smärta att man väljer att skära sig – för att det är lättare att hantera fysisk än psykisk smärta.

"Alla har vi ärr inombords"

Jenny jobbar idag som undersköterska inom psykiatrin och akutsjukvården. Hon möter ofta unga tjejer som mår dåligt.

– Jag vill att fler ska våga gå i kortärmat och inte bry sig om vad andra tycker. Alla har vi ärr inombords, men vissa måste bara vara lite modigare och visa sina ärr synligt för alla, vi kan inte välja när vi vill öppna upp oss som andra, säger hon och fortsätter:

– Man ska våga vara den man är, som man är. Men i dagens "perfekta" samhälle är det inte alltid lätt. Vi döljer, fixar och ändrar oss – jag har själv gjort det. Men jag har slutat nu. Nu har jag kommit till en punkt där jag känner att jag måste få vara den jag är. Utan att dölja.