Hotade män anlägger skägg

Publicerad:
1 av 7 | Foto: AP
Ett riktigt praktskägg sitter på Kristofer Hivju.

NYHETER

Forskare i Australien tror sig ha löst en av samtidens stora gåtor – varför så många män skaffar skägg. Den moderne mannen känner sig hotad av andra män och försöker se aggressivare ut genom ansiktsbehåringen.

Forskare vid University of Western Australia har studerat hur manliga primater utvecklat utmärkande drag för att attrahera honor och ge dem ett övertag över andra hanar, skriver Telegraph. Sådana drag kan vara de svullna kinderna hos orangutanger, näsapornas näsor – eller skägg hos män.

Teamet undersökte 154 arter och konstaterade att den här typen av drag är vanligare bland arter med många sociala och fysiska konflikter och där det är svårt att särskilja individer. Det vill säga, ju fler av hankön det finns i en grupp, desto större konkurrens och ju större behov av utmärkande drag.

Den moderne mannen måste inte bara konkurrera med hundratals andra i sin närmiljö utan även med tusentals rivaler på nätet.

– I stora grupper där individerna är omgivna av främlingar behöver vi ett snabbt och pålitligt verktyg för att uppskatta någons styrka och rang, och det är där de utstuderade utsmyckningarna kommer in i bilden, säger Cyril Grueter, som lett studien.

TT

Publicerad: