Tar medlemmarnas pengar – och satsar på lyxkrog och porr

Kommunal har gått minus 320 miljoner på att driva krog- och konferensverksamhet

Kommunal företräder lågavlönade och får in över en miljard per år i medlemsavgifter.
Aftonbladet inleder i dag en granskning av LO:s största förbund och kan i dag avslöja hur ledningen under några år har spekulerat med 100-tals miljoner på konferens- och krogverksamhet.
En hel del pengar har samtidigt gått till styrelseledamöters lyxresor och återkommande representation med alkohol.

Tipsa oss på granskning@aftonbladet.se

Kommunal har hittills gått back med över 320 miljoner på att driva krog- och konferensverksamhet.

På fackförbundets lyxkrog Metropol Palais säljs vin för upp till 32 000 kronor flaskan och där håller ledningen också representationsmiddagar.

– Jag blev chockad när jag kom in i organisationen. Jag har sett mycket inom representationsvärlden, men det här var otroligt och det handlar ju hela tiden om andras pengar, säger en före detta chef på förbundets krog- och konferensbolag.

Det är genom handelsbolaget Lyran konferens som Kommunal driver sin krogverksamhet. Det handlar om lyxkrogen Metropol Palais och den exklusiva konferensanläggningen Marholmen i Stockholms skärgård.

Trots att verksamheten blöder har fackförbundet fortsatt att pumpa in pengar.

Genom att lägga det i ett handelsbolag i stället för aktiebolag slipper fackförbundet offentlig insyn i räkenskaperna.

Satsningen går minus

Kommunals kassör och tredje vice ordförande Anders Bergström sitter i styrelsen för handelsbolaget och är samtidigt en flitig gäst på både krogen och konferensanläggningen.

Tillsammans med ledningen för Lyran konferens och högt uppsatta inom Kommunal har han åkt på flera "inspirationsresor" i Europa. Det handlar om kostsamma tripper till London och andra ställen där sällskapet har ätit på lyxkrogar och bott flott.

I slutändan är det Kommunals medlemmar som betalar den stora krogsatsningen. Bara under 2012  gick verksamheten minus med över 114 miljoner kronor. Det är lika mycket som drygt 49 000 medlemmar betalade in i avgifter under det året.

Säljer dyrt lyxvin

Metropol Palais slog upp portarna den 13 februari 2014 och vänder sig till folk med lite tjockare plånböcker. Krogen ligger på Sveavägen i centrala Stockholm. Lokalen har tidigare använts till konferensverksamhet och ägs gemensamt av Kommunal och Byggnads genom fastighetsbolaget Polstjärnan.

På menyn finns bland annat ostron, äkta störkaviar och ett stort antal champagnesorter att välja mellan.

Maten är franskinspirerad och bland förrätterna finns bland annat en krabbsallad för 345 kronor och bland huvudrätterna Côte de boeuf, en kötträtt för 425 kronor.

Den som inte behöver vända på slantarna kan beställa in en flaska Pétrus 2002, Pomerol,  för 32 000 kronor.

Ett vårdbiträde som är medlem i Kommunal tjänar cirka 14 000 efter skatt per månad. Så om två vårdbiträden lägger sina månadslöner och sen dessutom lånar fyra tusen kronor kan de dela på en sådan flaska på sitt fackförbunds krog.

Kassören Anders Bergström tjänade närmare 1,5 miljoner förra året och tillhör därmed en av Metropol Palais målgrupper.

”Plats för vardagslyx”

Fackförbundets handelsbolag har gjort kostsamma investeringar i det förlusttyngda krogprojektet. Stjärnkocken Roland Persson har anlitats som chef för köket, han blev årets kock 1990 och var tidigare var chef för Franska matsalen på Grand Hôtel.

Barkonceptet har tagits fram av dyra konsulter från bolaget Liquid Management som uppger att de har utformat ”en plats för vardagslyx”.

– Vi vill skapa en stämning som minner om en annan tid, och återtar klassisk bordsservering och värdskap. Det i kombination med ett gediget cocktailhantverk och ett spännande utbud av hantverksmässig framställd kvalitetssprit skapar vi en ny hemvist för Stockholms cocktailälskare, sa konsulten Duane Shepherd, från Liquid Management i ett pressmeddelande när Metropol Palais skulle öppna.

Shepard jobbar nu på fackförbundets krog.

Säljer eget vin

Kommunal driver inte bara lyxkrogen Metropol Palais. På konferensanläggningen Marholmen, en egen ö utanför Norrtälje, ligger två andra restauranger i förbundets krogrörelse, Skärgårdsro och Grosshandlargården.

Här säljs också Kommunals "egna" vin - Grosshandlargårdens vin. Det importeras genom leverantören Ward Wines på Östermalm i Stockholm och förses med Grosshandlargårdens etiketter innan leverans.

Det finns en röd och en vit variant av Kommunals vin - båda säljs för 295 kronor flaskan.

På Marholmen ligger också en mängd olika hus med sammanlagt 300 bäddar som hyrs ut, en spaanläggning, tennisbanor och badstränder.

Fackförbundet har precis också byggt en elegant hotelldel med 50 dubbelrum.

Totalt jobbar här ett 40-tal anställda på i restauranger, barer och med service kring boenden.

30 procent av omsättningen kommer från ägaren, Kommunal, i form av facklig representation och konferenser.

”Rent fiaskoprojekt”

Pengarna har rullat snabbt på olika felsatsningar enligt flera som har jobbat på Metropol Palais och konferensanläggningen på Marholmen.

Kommunals bolag och dess VD Raffaello Di Schiena har exempelvis producerat och gett ut en påkostad kokbok.

– Det här med boken var ett rent fiaskoprojekt och nu står det pallvis med böcker och samlar damm. Ska verkligen fackliga pengar gå till sånt här, säger en som har jobbat många år i Kommunals bolag.

Ett annat projekt har varit att producera pilotfilmer för matprogram i TV. Det är bland annat  Anders Ljungberg som är marknadschef på Lyran konferens som har jobbat med detta. Han var tidigare VD på produktionsbolaget Thelma/Louise.

Lång förlustaffär

Det hela kallas "Köttätarna" och medverkande är VD:n i Kommunals bolag Raffaello Di Schiena, kocken Roland Persson, festfixaren Marcus Starberger och fotografen Francesco Valentino.

"Köttätarna" har en egen Facebooksida där de bland annat skojar om att de får en statyett i Kristallengalan nästa år som krossas inne på toaletten.

– Här har det också runnit en massa pengar och det hela är ju riktigt pinsamt. De har väl tänkt sig att göra en egen variant av Pluras kök och återigen kan man undra om ett fackförbund ska syssla med sånt här, säger en mångårig medarbetare.

Lyran Konferens som helhet har hittills varit en enda lång förlustaffär, med minussiffror sedan 2002. Sämst har det gått under de senaste fyra åren. Totalt handlar det om minussiffror på 320 miljoner kronor.

– Man har en budget där man kalkylerar med så pass mycket minus från början. Det är för mig hål i huvudet och jag tror inte medlemmarna känner till det här, säger en före detta person i chefsställning.

Tipsa oss på Facebook Tipsa oss på granskning@aftonbladet.se

Publisert: