Skolattacken i Trollhättan – detta har hänt

En elev och två lärare dödades i en attack på skolan Kronan i Trollhättan när 21-årige Anton Lundin Pettersson attackerade dem med svärd.

En 15-årig elev skadades allvarligt.

Torsdag 22 oktober 2015:
Klockan 10.09 på förmiddagen får polisen larm om att en maskerad man har gått runt på skolan Kronan i Trollhättan med ett svärd.
Enligt de första uppgifterna till polisen har en vuxen blivit skadad i kaféet i anslutning till skolan.
När polis anländer till platsen kl 10.17 finner man läraren Nazir, 42, utanför entrén – han är skadad men vid liv. Han förs till sjukhus.
Innanför entrén påträffas den 20-årige elevassistenten Lavin Eskandar död.
Inne i skolan hittar polisen två skadade pojkar: Wahed, 15, och Ahmed Hassan, 15.
När polisen kommer in i skolan går gärningsmannen till attack mot dem. Han har flera stickvapen, ett svärd och en kniv. Polisen avlossar två skott, varav ett träffar gärningsmannen. Mannen förs till sjukhus.
De fyra skadade, varav en är gärningsmannen, förs till sjukhus och opereras akut. Strax före klockan 14.30 kommer besked om att en av de skadade pojkarna, Ahmed Hassan, har avlidit. (Han uppgavs länge felaktigt vara 17 år)
Klockan 16 uppger åklagare för Aftonbladet att även gärningsmannen dött på sjukhuset.
Mördaren är Anton Lundin Pettersson, en 21-åring från Trollhättan som visat högerextrema sympatier på nätet.
Fredag 23 oktober:
Polisen bekräftar att ett hatbrott ligger bakom skolmorden. ”Vi konstaterar att det finns ett hatbrottsmotiv och att det finns rasistiska förtecken”, säger kommenderingschef Niclas Hallgren till Aftonbladet.
6 november
Wahed, 15, som skadades i attacken har fått komma hem från sjukhuset. ”Jag är glad att jag lever”, säger han i en intervju.

3 december
Den skadade läraren Nazir, 42, dör av sina skador efter att ha kämpat för sitt liv i flera veckor.
8 mars 2016
Polisens utredning om morden blir offentlig. I den framkommer att Lundin Pettersson planerat och ”konkret förberett” gärningen i två veckors tid, med ett hatbrottsmotiv. Han valde ut skolan Kronan på grund av dess höga representation av personer med invandrarbakgrund.

Den utlösande faktorn kan, skriver utredarna, ha varit att han inte fått fast anställning på den plats där han haft sin praktik.

”Vår bedömning är att Anton kopplat egna upplevda misslyckanden till invandringen och att han vänt sin besvikelse, oro och aggressivitet mot samhället”, skriver Polisen.

Läs också:

Psykologen: Så pratar du med barnen om det hemska

Lavin, 20, dog när han försökte skydda barnen

TV Expo: ”De radikaliseras på nätet”

TV Gustav Fridolin: Så säker är den svenska skolan

Kerstin Weigl: Vi får leva med vetskapen att det kan hända igen
 

Publisert: