Sverigedemokraterna

Journalister portades från SD:s landsdagar

Av: 

Erik Melin

Niklas Svahn

NYHETER

…men sedan ändrade man sig och bad om ursäkt

Sverigedemokraterna portade specifika reportrar från partiets landsdagar i slutet på november.

– Vi har valt att ge ackreditering till de journalister som kan göra ett professionellt jobb, säger Christian Krappedal, pressassistent hos SD.

Under natten mot onsdag ändrade man sitt beslut och bad om ursäkt.

Sverigedemokraterna håller sina landsdagar mellan den 27 och 29 november på Scandic star i Lund. Sista dagen att som journalist få ackreditering var den 1 november.

I dag (läs tisdag, red.anm.) fick dock många reportrar som sökt ackreditering ett rakt nej i form av ett mejl: ”På grund av högt tryck kan vi tyvärr inte erbjuda dig plats på Sverigedemokraternas landsdagar i Lund 2015.”

Lokaltidningar blir utan

Av fem journalister från Aftonbladet som sökte fick två ackreditering. Pär Karlsson plus fotograf fick åka medan Kenan Habul, Lena Mellin och Anders Lindberg blir nekade. Flera lokaltidningar fick inte någon alls utan där hänvisade SD till TT:s rapportering.

SD:s pressassistent, Christian Krappedal, sa under tisdagskvällen att ingen journalist var portad utan han hänvisade till platsbrist.

– Vi har två utrymmen som vi tilldelar journalister att arbeta i och de är begränsade till ett visst antal kvadrat, säger han och menar att det kan leda till en säkerhetsrisk om för många kommer.

– Vi förstår att reportrar kommer från olika redaktioner och vill att ni ska kunna göra ett fullgott arbete för nyhetsrapportering.

”Professionella” får komma

Vissa journalister blev utvalda med motiveringen att de ansågs "sköta sig professionellt", enligt SD.

– Vi är ju tvungna att göra ett urval från olika tidningar och ibland har det varit så att man bara får plats med en eller två reportar. Då har vi valt att ge ackreditering till de journalister som kan göra ett professionellt jobb, säger Christian Krappedal.

Han ville inte motivera närmare vad det innebär. Och hur många journalister som fick komma vill han inte säga.

– Det exakta antalet vill jag inte gå in på. Det enda jag kan säga är att det är så här många vi har haft plats med, säger han.

Enligt TT sökte 70 journalister om pressackreditering. 20 av dem fick inte komma.

Beslutet kom från pressavdelningen och var inte förankrat i partistyrelsen, enligt Krappedal.

Ändrade sig efter kritik

Under natten mot onsdag ändrade SD sitt beslut. I ett pressmeddelande skriver pressavdelningen att man i samråd med partiledningen har omprövat beslutet, efter kritik från journalistkåren.

I pressmeddelandet ber man också om ursäkt och meddelar att alla journalister som sökt om ackreditering är välkomna på partiets landsdagar.

”Avslöjar SD:s syn”

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin tycker att tilltaget att porta journalister var ”horribelt”.

– Det är horribelt med ett riksdagsparti som väljer ut vilka journalister som ska bevaka dem. Det avslöjar Sverigedemokraternas syn på det fria ordet och en fri press, sa Jan Helin.

– Sverigedemokraterna har länge försökt definiera media som en slags politisk motståndare och använt det i sin retorik. Agerandet nu ligger i linje med vad vi tidigare sett när de portade Expressen från sin valvaka. Det är mycket anmärkningsvärt och väcker frågor kring partiets syn på pressfrihetens roll i en demokrati, säger Jan Helin.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Sverigedemokraterna

LÄS VIDARE

KARTLÄGGNING: Alla SD-skandaler

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna