Färja tog in vatten – fick vända

Tallinks passagerarfärja Victoria 1 från Tallinn till Stockholm åkte rakt in i stormen Helga – och tvingades vända.

Färjan tog in vatten efter att en radarantenn skadats och två fönster krossats.

Först tidigt i morse kunde färjan lägga till vid kaj i Tallin.

– Det är en traumatisk känsla, säger passageraren Maria.

Vid 22-tiden i går kväll drabbades Tallinks passagerarfärja Victoria 1 av stormen Helga.

De höga vågorna på Östersjön slog hårt mot kryssningsfärjan. En radarantenn skadades till följd av starka vågor och två fönster krossades.

– Sent på kvällen fick Victoria 1 vända tillbaka mot Tallinn efter att fönster skadats. Victoria 1 började då ta in vatten, säger Marika Nöjd, pressansvarig i Finland för rederiet Tallink.

Enligt ett pressmeddelande som skickades ut vid 01.20-tiden framgår att det var två fönster till konferensrummet på däck 6 som skadats.

”Tog sig tillbaka för egen maskin”

Victoria 1 – som hade omkring 1 500 passagerare ombord – var på väg till Stockholm med beräknad ankomst vid 10 på lördagsmorgonen när incidenten inträffade.

– Det råder ingen fara för passagerarna och besättningen. Färjan klarar av att ta sig tillbaka till Tallinn för egen maskin. Vid ankomst kommer man att undersöka färjan närmare, säger Marika Nöjd.

I pressmeddelandet skriver Tallink:

”Skadorna hade ingen effekt på vare sig navigation eller säkerheten ombord. Besättningen lyckades snabbt åtgärda problemet, men eftersom det är svårt att förutse hur vädret utvecklar sig, och vår högsta prioritet är säkerheten ombord för våra passagerare och personal, har kaptenen bestämt sig för att vända om mot Tallinn igen”.

Enligt Hans Friberg, fartygsansvarig på Tallink, vände fartyget om av bekvämlighetsskäl.

– Det var aldrig någon risk för säkerheten, det handlade mer om komfort. Skulle vi ha fortsätt gå mot vinden mot Stockholm skulle det ha blivit väldigt blött ombord, säger han.

Vattenfyllda hytter

För personer ombord upplevdes incidenten som skräckinjagande. Efter informationsutropet i färjans högtalare återvände passageraren Maria till sin hytt.

– Då ser vi att den är vattenfylld. Det skumpar omkring vatten hit och dit, det är likadant i korridorerna. Det är en traumatisk känsla att vara fast på en färja som tar in vatten. Det första man tänker på är ju Estonia. Det är skitjobbigt, säger hon.

Hon är kritisk mot vad hon menar är brist på information från Tallinks håll.

– De har inte skött det snyggt utan det enda som egentligen sagts är att vi ska vända. När vi berättade om vattnet i vår hytt var det inte ens någon som följde med oss för att titta utan man gav oss bara nycklar till en annan hytt, säger hon.

Fick inte gå i land

Färjan närmade sig land vid 03:30, men angjorde inte direkt på grund av det hårda vädret. Först vid 06-tiden hade fartyget förtöjt vid kaj.

Passageraren Alexander Mavi upplevde ovissheten som ”skrämmande”.

– Det är en enorm vindstyrka just nu. Det är mycket obehagligt. Och vi får ingen information över huvud taget. Det är skrämmande att inte veta vad som händer, sa han till Aftonbladet tidigare.

Enligt Malin Anteros, meteorolog på SMHI, är det inte ovanligt att det blir långvarigt med höga vågor.

– Östersjön är väldigt seg även om det blåste ännu hårdare tidigare är vågorna och den grova sjön kvar även när vinden har mojnat. Även om det vid 22-tiden bara blåste hårt på vissa håll på Östersjön fanns den grova sjön fortfarande kvar.

Tillbakavisar kritik

Hans Friberg på Tallink slår tillbaka mot kritiken om att informationen varit otydlig.

– Det är alltid tråkigt om resenärer upplever informationen som bristfällig. Men erfarenhetsmässigt är det alltid någon som kommer att tycka att man inte fått tillräcklig information, säger han, och fortsätter:

– Jag tycker synd om de människor som inte kommer fram till Stockholm på förmiddagen i dag, men det är sådant som händer.

De drabbade passagerarna bokades om till andra avgångar.

Publisert:

LÄS VIDARE