Nya korten är enklare – både för dig och tjuven

Publicerad 2015-10-14

Experten: ”Bättre med chip och pinkod”

Nya bankkort utan pinkod har börjat lanseras i Sverige.

Enkelt och snabbt i kassorna – men om du tappar ditt kort kan andra använda det.

– Det är inte riskfritt, säger säkerhetsexperten Dick Malmlund.

Bankkorten, med så kallad närfältskommunikation och som du bara håller eller blippar mot den speciella kortterminalen, har redan lanserats av Ica-banken och Danske bank.

Det ska underlätta och snabba på vid betalning då kunded inte behöver ange någon pinkod, godkänna beloppet eller identifiera sig.

Men då ingen identifikation behövs finns det också risker. Tappar du eller blir bestulen på ditt kort, kan det användas av vem som helst.

Bara små köp

I dagsläget finns en gräns för köp på 250 kronor för de här korten, för högre belopp måste man uppge pinkoden. Dessutom görs slumpmässiga kontroller av koden.

Både Ica-banken och Danske bank anser att systemet är tryggt och säkert. På Danske bank menar man också att det kan finnas fördelar ur säkerhetssynpunkt: ingen kan se din kod eftersom du inte behöver använda den och du behöver inte heller släppa kortet under betalningen.

Säkerhetsexperten Dick Malmlund ser också fördelar, men anser samtidigt att det finns faror.

– Man ska vara ärlig och säga att det inte är lika säkert. Det är klart att det är bättre med chip och pinkod, säger han.

Köp av 38 koppar kaffe

Dick Malmlund påpekar samtidigt att det inte handlar om några större summor som man kan handla för. Han jämför det med att tappa plånboken och bli av med kontanterna man har i den. Att upphittaren eller tjuven kan gå från ställe till ställe och handla för 250 kronor ser han heller inte som ett jätteproblem.

– Det här handlar i princip om inköp på McDonalds eller olika caféer. Och vi har inte ett mönster av att de som vill komma över kort vill dricka 38 koppar kaffe om dagen.

– Det är först om det börjar gälla varor med en omsättning på andrahandsmarknaden som det skulle bli riktigt farligt. Om man plötsligt kan köpa en 55-tums tv utan kod.

Fler ska blipp-betala

Ändå finns det en oro för det nya betalsättet hos allmänheten, många tycker det känns tryggare att få sätta sitt kort i en läsaren och slå en kod.

– Skulle en kund få otillåtna transaktioner på sitt kort så får den personen anmäla detta till banken och så utreder vi det från fall till fall, säger Daniel Wahlström, affärsutvecklingsansvarig på Danske bank till SVT.

Fler storbanker arbetar för att kunna erbjuda sina kunder denna typ av blipp-kort. Målet är att hälften av alla transaktioner i Sverige ska ske på detta sätt år 2017.

Det här är NFC – kort utan kod

Närfältskommunikation (NFC, near field communication ) finns bland annat i hotellnycklar, kollektivtrafiken och nu även i betalkort.

I stället för att behöva stoppa in kortet i en läsare räcker det att svepa kortet framför den.

Tekniken finns även i mobiltelefoner och kallas då för ”mobil plånbok”. Då kan man betala med sin mobiltelefon.

I andra länder har det blivit allt vanligare med NFC-teknik i betalkort. Det används både av Mastercard och Visa.