Amnesty International

Ny jätteläcka avslöjar drönarkriget – så dödar USA på presidentens order

Av: 

Niklas Eriksson

Erik Melin

NYHETER

Framförallt oskyldiga som dödas

Hemliga dokument som avslöjar tidigare okända detaljer om USA:s kritiserade drönarkrig har nu släppts av The Intercept.

Läckan ger en bild av hur hela världen förvandlats till ett slagfält där människor, de flesta oskyldiga, dödas utan rättegång på presidentens order

– Personerna inblandade i det här ”riktade dödandet” kan börja tro att de har gudalika krafter, säger visselblåsaren.

2013 satte USA samman en standard för sina drönarkrig. Riktlinjerna lyder bland annat att en attack utanför ”ett område med aktiv fientlighet” endast får genomföras om målet är ”ett pågående, omedelbart hot mot amerikanska medborgare”.

Okända uppgifter

Nu avslöjar The Intercept hur drönarkriget fungerar på riktigt.

En visselblåsare har försett dem med stora mängder hemligstämplade dokument som innehåller okända uppgifter om hur USA bestämmer över liv och död på andra sidan jorden utan insyn eller rättsliga processer.

Källan bakom avslöjandet som The Intercept kallar ”The Drone papers” säger att han anser att världen har rätt att veta hur det går till när människor hamnar på en dödslista och dödas på presidentens order.

– Vi låter det här hända. Och med vi menar jag alla amerikanska medborgare som nu har tillgång till den här informationen men ändå inte gör något åt det, säger den anonyma visselblåsaren enligt The Intercept.

Dödar fel människor

En omfattande del av nättidningens avslöjande handlar om den amerikanska militärens operation Haymaker, under vilken elitstyrkor och CIA använde sig av drönare för att slå ut al-Qaida och talibanstyrkor utmed Afghanistans nordöstra gräns mot Pakistan.

Enligt de läckta uppgifterna så dödades under en femmånadersperiod 35 utpekade måltavlor, som kallas ”jackpots”, men över 200 oskyldiga dödades också. I de militära dokumenten omnämns de senare som fiender dödade i strid så länge de inte är identifierade och något finns som styrker att de var oskyldiga.

– Om det inte finns bevis för att en dödad person varit underårig, eller för att den var ett oskyldigt offer, så är det inget snack. De benämns som fiender dödade i strid, säger källan till The Intercept.

Siffrorna för antalet oskyldiga som dödas maskeras på detta sätt.

”Väcker allvarliga frågor”

Informationen publicerades under torsdagen och människorättsorganisationen Amnesty kräver redan att en den amerikanska kongressen genomför en ”omedelbar utredning av Obama-administrationens drönarattacker utomlands”, skriver de i ett pressmeddelande.

– De här dokumenten väcker allvarliga frågor kring hur USA systematiskt bryter mot internationell lag, bland annat genom att klassa oidentifierade människor som ”stridande” för att rättfärdiga sitt dödande, säger Naureen Shah vid Amnesty International i pressmeddelandet.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Amnesty International

LÄS VIDARE

Drönare – det optimala mordvapnet

ÄMNEN I ARTIKELN

Amnesty International

CIA

USA

Afghanistan

Pakistan

al-Qaida

Drönare