Hittad vrakdel kan komma från MH370

Uppdaterad 2015-07-30 | Publicerad 2015-07-29

Amerikansk källa: ”Delen kommer från en Boeing 777”

En vrakdel har hittats vid ön Reunion i Indiska oceanen och kan komma från det försvunna planet MH370, enligt Daily Mirror.

– Jag har studerat hundratals bilder och pratat med kollegor, vi tycker alla att det är sannolikt att vingdelen kommer från en Boeing 777, samma modell som MH370, säger den franska flygexperten Xavier Tytelman till The Telegraph.

Enligt nyhetsbyrån AP bekräftar en amerikansk tjänsteman att delen är från en Boeing 777.

En vrakdel som har hittats vid ön Reunion i Indiska oceanen kan komma från Malaysia airlines-planet MH370 som försvann spårlöst i mars förra året.

Det upphittade materialet kommer från vingen på en Boeing 777, samma flygplansmodell som MH370, enligt en amerikansk tjänsteman.

Det rapporterar nyhetsbyrån AP.

Enligt AP finns det inga andra flygplan av den modellen som är försvunna. Att det nu med stor säkerhet är bekräftat att det rör sig om en 777:a gör därför att väldigt mycket tyder på att vrakdelen kommer från MH370.

Försvann spårlöst

Bilder visar poliser som inspekterar vad som kan vara delar från det försvunna flygplanet. Planet lämnade Kuala Lumpur i Malaysia med destination Beijing, Kina den 8 mars förra året.

På planet färdades 239 personer, passagerare och besättning. MH370 försvann från alla radarskärmar strax efter att det hade lämnat Malaysia.

Landet Malaysia har officiellt deklarerat att händelsen är en olycka och alla personer som färdades på planet tros vara avlidna.

”Otroligt likt”

En internationell sökoperation i Indiska oceanen har ännu inte hittat något spår efter flygplanet.

Sedan planet försvann från radarn i mars i fjol har flera teorier om vad som kan ha hänt lanserats:

Planet flög norrut mot mot Kazakstan. Thailändsk militär har uppgett att man sett planet svänga västerut för att sedan svänga norrut.

Planet flög västerut. Flera personer bosatta på öar i området har uppgett att de den aktuella dagen såg ett lågt flygande plan i området.

Det flög söderut mot Australien.

Inte officiellt bekräftat

Ön Reunion ligger öster om Madagaskar, vilket är tusentals kilometer från det område där man tidigare sökt efter MH370. Just nu är såväl franska som australiska myndigheter inkopplade i det aktuella ärendet på ön Reunion.

Än så länge finns ingen officiell bekräftelse på att det faktiskt är en del från det kraschade Boeing-planet som har hittats.

– Vad det än är för typ av vrakdel som hittats så måste den analyseras mer innan vi kan bekräfta att det har tillhört MH370, säger Malaysias transportminister Liow Tiong, enligt AP.

Om det är en MH370-del som hittats skulle den kunna ge värdefull information om hur den förödande kraschen gick till.

”Svar inom några dagar”

Den franska flygexperten Xavier Tytelman bloggar om fyndet. Han skriver att den upphittade vrakdelen är ”otroligt lik en del av en vinge från en Boeing 777”.

Han fortsätter i sin blogg att konstatera att man inom ett par dagar med största sannolikhet kommer veta mer om fyndet.

”Inom några dagar kommer vi ha ett definitivt svar”, skriver han.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln