De är julens hetaste leksaker

Bilbanor, lego och drönare är glödheta i julhandeln.

Men när många skippar plasten trendar – trä.

– Jag ser en kraftig ökning i intresset för träleksaker, säger Daniel Haaf på prisjämförelsesajten Prisjakt, som tittat på årets trender.

Dockor och lego är heta i julklappshandeln – i år igen. Daniel Haaf på jämförelsesajten Prisjakt har tittat på vilka leksakskategorier folk klickar mest på och de två klassikerna ligger kvar i topp.

– De är tidlösa leksaker. Man kan börja smått och sedan bygga ut stort – och de följer alltid de senaste trenderna på marknaden när det kommer till film och serier, säger Daniel Haaf.

”Frost” och lego – ständigt populärt

Lego utvecklades redan 1949, men klossarna är ständigt aktuella – eftersom de hela tiden speglar tidens barntrender.

– Just nu har du ju datorspelet Minecraft och ”Jurassic World”-filmen som är populära, och sedan är det ständigt ”Star Wars”, säger Daniel Haaf.

I dockkategorin är det en film som hade premiär för nästan två år sedan som barnen inte verkar vilja slå sig fria från.

– Dockorna är precis som lego i den mån att det följer ett tema. Och där har vi nu definitivt ett i ”Frost”.  Den är fortfarande den som är bäst säljande när det kommer till leksaker och dockor, säger Daniel Haaf.

– De har ju slagit stora rekord och vi såg ju direkt att i alla fall en av ”Frost”-dockorna direkt gick upp som hetast på prisjakt. Det är en som heter Frozen royal colour Anna.

Billiga och dyra modeller

Bland de hetaste kategorierna finns även bilbanor – och den nya trenden med fjärrstyrda luftfarkoster.

– Drönare har ju funnits ett bra tag men det är först på senare tid som de har blivit så pass billiga, bra och enkla att använda att intresset har gått uppåt. Inte minst när man börjat kunna använda kameror på dem också så har de ju fått ett jätteuppsving, säger Daniel Haaf.

Det finns billigare varianter för mindre barn, som kostar mellan några hundralappar och tusen kronor, men julhandelns hetaste drönare kostar betydligt mer.

– De två drönare som är mest populära kostar ju tretton tusen respektive sju tusen kronor, säger Daniel Haaf.

– Det är ingenting du ger till en treåring. Absolut inte de som kostar fem till femton tusen. Men det finns ju billigare och små modeller man kan använda sig av också.

Glödheta träleksaker

Och nya heta leksaker till trots – Prisjakt vill också pusha för en gammal originalkategori som gör succé igen. Daniel Haaf, som tittat på vilka trender som finns på marknaden i dag – har insett att träleksaker är glödhett i årets julhandel.

– Jag ser en kraftig ökning i intresset för träleksaker. De är hållbara leksaker som står sig, men sedan har plastbantningen kommit igång och man vill gå tillbaka till denna typ av produkter – istället för de här tunna plastgrejerna, säger Daniel Haaf.

Plast byts ut

Plastbantning har blivit allt vanligare i svenska hem. Det innebär att man går igenom sina saker och tittar på vad för slags plastmaterial som finns i dem. Sedan byter man ut farliga plastprodukter mot glas, rostfritt stål och trä.

– I takt med att vi blir mer och mer medvetna om att vissa plaster kanske inte är det bästa valet så sneglar man ju över på träleksakskategorin och väljer därifrån istället. Riskerna är ju betydligt mindre att man får i sig gifter därifrån, säger Daniel Haaf.

Publisert: