KD: Döm IS-terrorister för landsförräderi

1 av 3

avAnette Holmqvist, Olof Svensson

NYHETER

KD-ledaren Ebba Busch Thor vill att terrorresenärer ska kunna dömas till livstid – för landsförräderi.

Kristdemokraterna presenterar i dag ett batteri av åtgärder för att stoppa fundamentalism, radikalisering och islamistisk terror.

– Det är en väldigt allvarlig situation där Sverige hittills inte har gjort tillräckligt, säger Busch Thor.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor återkom i dag tillfälligt till politiken efter föräldraledigheten med dunder och brak.

Med sig hade hon ett batteri av sju stenhårda förslag för hur KD vill stoppa terrorn.

Busch Thor slog fast att Sverige hittills har gjort alldeles för lite.

– 300 personer har valt att åka från Sverige till Irak och Syrien för att delta i terror och mördande. Det måste vara straffbart, säger hon.

Enligt KD-ledaren har svensk polis länge haft för dåligt stöd i lagen för att kunna agera kraftfullt mot terrorn.

"Totalt oacceptabelt"

Detta vill KD nu ändra genom en rad olika åtgärder. Mest anmärkningsvärt är förslaget om att den som deltagit i terrorverksamhet utomlands ska kunna dömas för landsförräderi i Sverige. Straffskalan ska vara fängelse mellan fyra år och livstid.

– Just nu är det möjligt att resa fram och tillbaka, mörda och delta i våldtäkter i ett land och sedan komma tillbaka till Sverige, nyttja svensk sjukvård, vila upp sig, och sedan resa tillbaka igen utan några som helst påföljder. Det är totalt oacceptabelt, säger Busch Thor.

Ska stå upp för demokratin

Landsförräderiet, menar KD-ledaren, ska bestå i att den som deltagit i terror utomlands grovt har brutit mot det svenska samhällets värderingar.

– Vi ska stå upp för frihet, demokrati och mänskliga rättigheter, säger Busch Thor.

S: IS-krigare kommer gå fria om förslaget går igenom

Inrikesminister Anders Ygeman (S) kallar flera av KD-förslagen för verkningslösa och kontraproduktiva. Bland annat det om att vägra jihadister som gjort sig skyldiga till brott återresa till Sverige.

– Det skulle leda till att de inte kommer kunna dömas för brotten. Det betyder ju att IS-krigare som begått brottsliga handlingar kommer gå fria om KD:s förslag går igenom, säger han.

KD-förslaget om att dra in pass och neka personer utresa om det finns misstankar om brott finns redan i dagens lagstiftning, enligt Ygeman.

– Problemet är att förra regeringen inte kriminaliserade is-krigande. Därför får vi vänta till sommaren innan den här regeringen lägger förslag till riksdagen om det, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM