Nödanrop från flyktingbåtar

Av: Staffan Lindberg, Mathias Asplund, Sofia Roström Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: LOUKAS MASTIS / EPA / TT
Olyckan utanför Rhodos kust.

Fartyg från Italien och Malta försökte under måndagen undsätta 650 personer på flera flyktingbåtar i Medelhavet.

Minst 20 personer ska ha dött.

Ytterligare tre personer miste livet i en olycka utanför Rhodos.

Flera flyktingbåtar var i sjönöd på Medelhavet under måndagen. Enligt ett nödanrop från en flyktingbåt var en båt på väg att sjunka med fler än 300 personer ombord. I närheten fanns två båtar till bärande 200 personer som också uppgavs vara i nöd, enligt den italienska kustbevakningen.

En person ombord på den större båten slog via satellittelefon larm till den Internationella migrantorganisationens, IOM, kontor i Rom.

Passagerare larmade

– Personen som ringde sa att det är fler än 300 människor ombord hans båt och att den redan sjunker, säger organisationen talesman Joel Millman, enligt Sky News.

– Han rapporterade 20 döda, minst.

Joel Millmans kollega på IOM, Federico Soda, säger till Sky News att organisationen kontaktat kustbevakningen med koordinaterna för fartygen. Men det var svårt att få i gång en räddningsaktion.
– Olyckan i helgen har tagit mycket resurser i anspråk. Kustbevakningen kommer troligtvis att försöka dirigera handelsfartyg till området.

Många hundra döda

Under eftermiddagen uppgav Italiens premiärminister Matteo Renzi att Italien tillsammans med Malta inlett en räddningsaktion för att undsätta de drabbade flyktingarna.

Maltesiska och italienska fartyg undsatte senare två båtar med runt 400 migranter utanför Libyens kust, enligt nyhetsbyrån Reuters. Men det är oklart om det var de båtarna som skickat nödanrop tidigare på dagen.

Mindre än två dygn har gått sedan många hundra migranter drunknade söder om italienska Lampedusa. Enligt en uppskattning från italienska kustbevakningen kan över 700 personer ha gått under. En överlevande har uppgett att de var 950 personer ombord.

Nya dödsfall

Tidigare i dag dog minst tre personer, en man, en kvinna och ett sexårigt barn, efter att den tvåmastade segelbåten de färdades med gick på grund utanför grekiska ön Rhodos. Enligt de första vittnesuppgifterna började båten, som ska ha kommit från Turkiet, sjunka efter att ha kört på ett rev 50 meter utanför turiststranden Zephyros.

Dramatiska bilder visar hur nödställda flyktingar hoppar i vattnet från den sjunkande båten för att simma mot stranden.

Grekiska kustbevakningen uppger att 90 personer räddats, 62 män, 22 kvinnor och 6 barn. Ett 30-tal har förts till sjukhus. De befarade att fler kan ha drunknat.

Under de senaste veckorna har antalet båtflyktingar som anlänt Grekland ökat stort. Varje dag kommer i snitt 100 personer, enligt den grekiska kustbevakningen.

Publicerad: