Flyktingkatastrofen

Danmark släpper inte genom flyktingar

Av: 

Caroline Hougner

NYHETER

Över 800 barn, kvinnor och män har kommit till Danmark från krigets Syrien – det senaste dygnet.

Många av dem som i natt sov under bar himmel längs danska motorvägar försöker till fots ta sig till Sverige

Men statsminister Lars Løkke Rasmussen meddelar att ingen flykting ska släppas igenom och nu har motorvägar och tåg stoppats.

Det är en rännil av de 10 000-tals flyktingar som är på väg upp genom Europa. Flera vill till släktingar som bor i Sverige och Norge.

De första kom med färja från Tyskland till danska Rødby på söndagskvällen. Men inte för att söka asyl, utan för att åka vidare till Sverige. Några bar skyltar där det stod ”No Denmark” skriver Ekstra Bladet.

Runt 230 migranter inkvarterades på ett hotell i Rødby. I går morse började de vandra norrut.

– De har en uppfattning om att de gärna själva ska bestämma vart de ska, men det ska vi få styr på, säger polisinspektör Kim Kliver till nyhetsbyrån Ritzau.

Över 800 människor på ett dygn

Samtidigt anlände nya flyktingar hela dagen. Till fots och med tåg. Över 800 män, kvinnor och barn beräknas ha tagit sig från Tyskland till Danmark det senaste dygnet.

Många av dem samlades utanför hotellet i Rødby där bussar kördes fram för att slussa flyktingarna vidare. Men de vägrade. De vågar inte längre lita på polisen.

Samma sak med migranterna på ett tåg på väg från Hamburg till Köpenhamn som stoppades i Rødby hamn på förmiddagen. De vägrade lämna tåget av rädsla för att tvingas lämna fingeravtryck och bli identifierade.

Till skillnad från Österrike och Tyskland som nu öppnat sina gränser skärper Danmark gränskontrollen.

Överlägger med Sverige

Danske statsministern Lars Løkke Rasmussen anser att det europeiska asylsystemet har brutit samman och gick under gårdagen ut med budskapet att flyktingar som kommer från Tyskland och vill till Sverige inte ska släppas igenom.

– Vi har internationella förpliktelser att behandla ansökningar om asylsökande kommer till dansk gräns, sa Lars Løkke Rasmussen och hänvisade till Dublinförordningen, som säger att asyl ska sökas i det första mottagarlandet.

Samtidigt poängterade statsministern att samtal pågår med grannländerna om hur läget ska hanteras.

– Vi har tagit initiativ till överläggningar med den svenska regeringen, sa han.

Svenska regeringen bekräftar för TT att kontakter förekommit, men att det inte handlat om formella överläggningar.

Många boende i Rødby försökte hjälpa flyktingarna i går. Nere i hamnen, utanför hotellet och utmed vägarna kom de med vatten, mat och kläder till familjerna.

Ambulanser anlände

Vid 18-tiden stod dagens fjärde tåg med flyktingar från Tysklandsfärjan på perrongen. Ytterligare ett väntades senare under kvällen. Då sittstrejkade ett tjugotal personer vid perrongen. Andra hade flytt till fots.

Exakt hur många som gett sig av till fots mot Köpenhamn och Sverige var oklart.

– Men när det blir mörkt måste vi ansvara för deras säkerhet, menade polisinspektör Kliver.

Under kvällen gick dansk polis också ut med ett pressmeddelande där de skriver att det är olaglig att hjälpa flyktingar in eller genom landet. Ett brott som kan leda till böter eller fängelse upp till två år.

– Vi kan se att det finns någon (av flyktingarna) som försöker bli upplockade. Därför är det viktigt att upplysa om att detta är en sak för myndigheterna, säger polisens insatschef Kim Kliver.

Kvart över åtta på kvällen omringar polisen ett hundratal som flytt utmed järnvägsspåren. Enligt Ekstra Bladet var flera i så dåligt skick att ambulanser fick hämta dem. Samtliga övertygades att registrera sig innan de bussas i väg.

Vid midnatt möter sedan Aftonbladets fotograf Krister Hansson ett tiotal polispiketer med blåsljus på väg mot Rødby.

Sover längs motorvägen

Samtidigt rapporterar danska medier om att många av de människor som försöker vandra till Sverige lagt sig i diken och på cykelbanor vid vägarna för att sova.

Många av dem som har hjälpt till mat och vatten under dagen har också bidragit med sovsäckar och täcken, skriver danska BT.

Den grupp på ett 30-tal flyktingar som BT har följt under dagen slog läger vid väg 153 på Lolland för sova i några timmar.

Under tisdagen tänker de fortsätta mot Sverige.

ANNONS

Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingkatastrofen

Danmark