Nyheter

Spaniensvenskar dåliga på anpassning

Fuengirola, på den spanska solkusten.

Foto: Lotte Fernvall

NYHETER

Det talas ofta om hur invandrare bör integreras i Sverige. Men hur bra är svenskar i till exempel Spanien på att anpassa sig?

Ganska dåliga, visar en ny avhandling.

KAMPANJ: GÖR SOM 200 000 – prova Plus för 1 krona

Omkring 90 000 svenskar lever i Spanien – av dem finns över 30 000 på Costa del Sol. Etnologen Annie Woube har skrivit en avhandling om svenskarna som valt att flytta till den 20 mil långa kuststräckan i Andalusien och hur de lever sitt vardagsliv.

– Jag ville veta mer om det transnationella, att stå med ett ben i vartdera landet.

Det visade sig att svenskarna i Spanien förhåller sig till sin migrantposition precis såsom invandrare i andra länder gör, menar hon.

– De behåller sin anknytning till Sverige genom svenska nyheter, hemresor och kontakt med släkt och vänner i Sverige. Samtidigt finns det en svensk infrastruktur i Costa del Sol: Svenska kyrkan, Svenska skolan, svenska mediekanaler, mäklare och tandläkare, till exempel.

Svensk grupp

Men det finns också exempel på svenskar som är välintegrerade i det spanska samhället samtidigt som de förhåller sig till den svenska gruppen på orten.

– De som jobbar i spanska företag eller är gifta med en spanjor, till exempel.

Precis som i svenska samhällen har vissa orter och områden blivit synonyma för vissa samhällsklasser.

– Fuengirola betraktas som Svensson medan Marbella tillhör eliten.

Christina Hultberg och hennes man köpte ett radhus i början 2012 och har sedan dess spenderat vinterhalvåret i Spanien nära Torrevieja. Men de valde inte Spanien enbart för svenskkolonin, säger hon.

– Vi valde Spanien eftersom det bor ganska många svenskar där och det är lätt att nå med flyg. Sedan var det förstås klimatet som lockade.

Inga problem

Hon och maken går sällan på aktiviteter som arrangeras speciellt för svenskar, om det inte handlar om bridge. Några byråkratiska problem på grund av flytten har hon inte stött på. Men det kan bero på att de anlitade både en svensk advokat och mäklare, samt en lokal svensk autogirotjänst som håller koll på räkningarna.

– Och så är vi med i Más Amigos, en förening med svenskar som bland annat ger ut en tidning.

Under samtalets gång talar hon om Spanien som "hemma".

– Ja, det är hemma. Vi stänger aldrig av kylskåpet när vi åker därifrån.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa enkelt tandblekning hemma - vitare tänder på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter