Mirakelmedicin kan bromsa ditt åldrande

Forskare kan ha hittat mirakelmedicinen som bromsar ditt åldrande.

En vanlig diabetesmedicin kan vara nyckeln till att leva friskt i över 120 år.

– Det är överoptimistiskt, men att medicinen har effekter som förlänger livet finns ingen tvekan om, säger professorn Bengt Winblad.

Forskare tror att man hittat nyckeln till att vara evigt ung, eller i alla fall frisk och pigg även om man är 110 eller 120 år. Och nästa år ska medicinen testas på människor, skriver The Telegraph.

Nyckeln är den vanliga diabetesmedicinen metformin.

Medicinen bidrar till att öka livslängden och robustheten i våra celler. Med andra ord hindrar den celler från att producera ”fel” vilket leder till färre sjukdomar.

– Det är spännande om man kan ha ett bra liv lite längre, sedan får man hoppas att man inte förlänger den sjuka delen av livet. Då blir det jobbigt för både individen och för samhället, säger Bengt Winblad, professor i geriatrik.

Kan bli 20 år yngre

Forskare har redan kunnat visa att metformin förlänger livet på djur. Med medicinen åldras rundmaskar långsammare, möss ökade sin livslängd med 40 procent och samma sak har visat sig på patienter med diabetes – som också lever längre, enligt studier från Cardiff University.

Fungerar detta även på friska människor innebär det enligt studien att en 70-åring kan ha lika god hälsa som en 50-åring.

– Det går inte att säga än och kräver fler tester på människor, men jag tycker det är värt att försöka eftersom vi har djurdata som backar upp det här.

Ett ”vaccin” till unga

Bakom studien står The Buck Institute for Research of Ageing in California, med flera års erfarenhet av forskning på åldrande.

– Om du hittar en åldringsprocess och bromsar den, då bromsar du alla sjukdomar och patalogin på åldrandet. Det är revolutionerande och har aldrig hänt förut, säger professor Gordon Lithgow som är ansvarig för studien.

I framtiden hoppas de att det kan bli aktuellt med att ge unga ett ”vaccin” mot åldrande. Det skulle innebära att läkare inte tvingas bekämpa individuella förutsättningar som cancer, diabetes och demens, utan i stället kan de behandla den bakomliggande mekanismen av dessa sjukdomar – åldrande.

Publisert: