Förskoleanställd häktad för barnvåldtäkt

Av: Susanna Nygren, Sofia Roström Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

En man i 40-årsåldern sitter häktad misstänkt för flera våldtäkter mot barn.

– Han har erkänt. Min klient är ångerfull och samarbetsvillig. Han vill klara ut det som har hänt fullt ut, säger Esbjörn Svensson, försvarsadvokat till Aftonbladet.

Chefsåklagare Pär Andersson uppger att mannen är misstänkt för upprepade våldtäkter.

– Det ska ha varit ett antal gånger under perioden maj till juni i år, säger han.

Av förundersökningsskäl vill åklagaren däremot inte gå in på om det är fler än ett barn som ska ha drabbats.

Erkänner brott

Den misstänkte mannen har erkänt att han våldtagit barn. Ett erkännande som kom redan i tidigt i brottsutredningen.  

– Han har erkänt. Min klient är ångerfull och samarbetsvillig. Han vill klara ut det som har hänt fullt ut, säger Esbjörn Svensson, försvarsadvokat till Aftonbladet. 

Om åklagaren begär mannen omhäktad under torsdagen så kommer Esbjörn Svensson och hans klient inte ha något att invända.

– Vi medger det. Det blir ingen förhandling, säger advokaten.

Föräldrar oroliga

Ett stort antal människor har hörts kring fallet och många fler kommer höras. Det var efter att föräldrar till barn börjat bli oroliga som polisen valde att gå ut med information till kommunen om utredningen. Chefsåklagare Pär Andersson menar att det kommer dröja in i september innan det kan bli tal om en rättegång. 

– Jag kommer säkert behöva begära honom omhäktad två eller tre gånger till. 

Den misstänkte mannen är ostraffad sedan tidigare.

Jobbat på flera förskolor

Mannen har inte varit placerade på en enskild förskola, utan arbetat på flera olika, på så vis har han kommit i kontakt med en stor mängd barn.

– Vi har fått indikationer från polisen att det är mer än ett barn som ska ha drabbats. Vi är alla lika omruskade av det här. Det är fruktansvärt, säger Eva Mårtensson, informationschef på Kristianstads kommun.

Hon uppger att kommunen tar ett utdrag ur brottsregistret när de anställer inom barnsomsorgen. Den misstänkte mannen ska, enligt Eva Mårtensson, ha blivit kollad innan han anställdes.

Suttit i krismöte

Kommunen nåddes av informationen om brottsutredningen från polisen under onsdagen. Kommunledningen och ansvariga tjänstemän har suttit i krismöte större delen av dagen.

– Vi måste rusta oss för att möta all den oro som det här skapar. Vi jobbar nu hårt med att få igång en kristelefon. Dessutom kommer vi hålla en presskonferens under morgondagen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN