Rysslands upptrappning

Nordiska länderna utökar militärt samarbete

Av: 

Christoffer Nilsson

Robin Nilsson

Matilda Andersson

NYHETER

De nordiska länderna är överens om ett utökat militärt samarbete, skriver norska Aftenposten.

Samarbetet är ett direkt svar på Rysslands militära aggression, enligt tidningen.

I en debattartikel, som beskrivs som en programförklaring, i norska Aftenposten skriver ministrar från alla fem nordiska länder att man vill utöka det militära samarbetet. Bland undertecknarna finns svenska försvarsministern Peter Hultqvist.

Orsaken till samarbetet är att man ska kunna varna varandra och förhindra överraskningar och Rysslands agerande nämns som en bakomliggande grund.

– Rysslands uppträdande påverkar den europeiska säkerheten. Som en följd av detta har säkerhetssituationen i och omkring de nordiska länderna försämrats avsevärt de senaste åren. Vi måste vara förberedda att möta möjliga kriser eller incidenter.

”Har gjort gränskränkningar”

Ministrarna skriver att de måste förhålla sig till Rysslands agerande, inte till Kremls retorik.

– Ryssland genomför stora ekonomiska satsningar i sin militära kapacitet. Landets ledare har visat att man är beredd att använda militära medel för att nå sina politiska mål, även när det bryter mot folkrättsliga principer.

De skriver att Ryssland agerar på ett aggressivt sätt.

– Den ryska militären agerar på ett utmanande sätt längs våra gränser och det har varit flera gränskränkningar kring länderna kring Östersjön. Den ryska propagandan och den politiska manövreringen bidrar till att så split mellan länderna och organisationer som Nato och EU.

Gemensamma övningar

De skriver också att samarbetet skapas för att man vill förbättra förutsättningarna för att kunna följa med vad som händer i närområdet, både till havs och i luften.

– Vi betonar vikten av kunna utbyta information om varje rörelse i luftrummet för att tidigt kunna varna och på det sättet minska risken för oväntade händelser och missförstånd, skriver ministrarna i debattartikeln.

I praktiken innebär det att man ska ha fler gemensamma militärövningar, ett ökat industriellt samarbete, utbyte av underrättelseinformation och också inleda ett gemensamt arbete med att bearbeta cyberattackmaterial.

Baltiska länderna kanske med

Samarbetet kan också komma att gälla de baltiska länderna till viss del, skriver ministrarna i texten.

– Ett närmare samarbete i Norden och ett solidariskt agerande gentemot de baltiska länderna bidrar till att stärka säkerheten i vår region och minskar risken för incidenter. Om vi alla agerar bestämt, förutsägbart och konsekvent kan vi bidra till fred och säkerhet i vår del av världen, skriver de.

Enligt Aftenposten kan det första beviset på samarbetet synas redan under militärövningen ”Arctic Challenge” i slutet av maj. Det är en luftförsvarsövning där både Sverige och Norge medverkar. Även USA medverkar under den övningen.

”Att räkna med”

Marinette Nyh Radebo, pressekreterare hos försvarsminister Peter Hultqvist, förklarar för Aftonbladet varför man går ut med det här.

– Man vill göra ett statement att det nordiska samarbetet är viktigt. Det nordiska samarbetet har inte presenterats på det här sättet tidigare där alla försvarsministrar skriver under på det här sättet. Man vill tala om för omvärlden i stort att det här samarbetet är att räkna med, säger hon.

”Negativa reaktioner”

Den norska försvarsexperten Janne Haaland Matlary säger till Aftenposten att ministrarnas programförklaring är skapat i ett avskräckande syfte och att det troligtvis uppfattas aggressivt i Ryssland.

– Man måste räkna med negativa reaktioner från ryskt håll, säger hon till Aftenposten.

Hon säger också samarbetet kan klassas som ”så långt Sverige och Finland kan gå utan att bli medlemmar i Nato”.

ANNONS

MORS DAG-BUKETT; Låt våra florister hjälpa dig att uppvakta och överraska - enklare kan det inte bli!

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Rysslands upptrappning

ÄMNEN I ARTIKELN

Rysslands upptrappning

Peter Hultqvist

Ryssland