Efter kirurgskandalen: ”Stoppa Nobelpriset”

1 av 2 | Foto: AP TT/NTB SCANPIX
Paolo Macchiarini.
NYHETER

– Stoppa Nobelpriset i medicin under två år!

Svenska läkare och forskare är i uppror över kirurgskandalen som nu rullas upp på Karolinska Institutet.

– Man kan inte dela ut världens förnämsta medicinpris med trovärdighet efter detta, säger Bo Risberg, tidigare ordförande i forskningsetikkommittén.

Det är Bo Lindquist som i SVT-dokumentären ”Experimenten” avslöjat skandalen med kirurgen Paolo Macchiarini.

Macchiarini rekryterades till Karolinska Institutet som ett affischnamn, en kirurgernas Zlatan som skulle skänka glans och ära åt sjukhuset.

Istället solkades namnet Karolinska ner av hisnande experiment direkt på patienter - utan vare sig föregående forskning eller tillstånd. En del av operationerna gjordes i Ryssland, som en godkänd bisyssla.

6 av 8 dog

6 av de 8 patienter som utsattes för den oprövade metoden med konstgjorda luftstrupar dog under svåra plågor, enligt dokumentären. De 2 återstående kräver ständig vård.

Bo Risberg, professor emeritus i kirurgi och tidigare ordförande i forskningsetikkommittén går till hårt angrepp mot Karolinska Institutets och sjukhusets ledning i en debattartikel i Läkartidningen.

– Det saknas en anständig vokabulär för att beskriva situationen, säger han till Aftonbladet.

– Det är Sveriges största medicinska skandal någonsin. Hela ledningen måste gå och har de någon anständighet så går de frivilligt.

”Ge pengarna till de anhöriga”

Debattartikeln hyllas av namnkunniga läkare i kommentarerna.

– Ännu fler har hört av sig mig via mejl. Medicinvärlden är i uppror, säger Bo Risberg som också kräver att Nobelpriset i medicin som delas ut av Karolinska Institutets Nobelkommitté helt dras in under de närmsta två åren.

– Det är så skämmigt. Det går inte att dela ut världens förnämsta medicinpris med trovärdighet om man inte sopat rent utanför egen dörr. Prispengarna kunde gå till offrens anhöriga.

”Inga kommentarer”

Urban Lendahl är sekreterare och föreståndare för det medicinska Nobelinstitutet.

– Nobelpriset har ingenting med verksamheten på Karolinska Institutet att göra.

Det har framförts att Nobelpriset borde frysas i två år för att hinna återupprätta anseendet för Karolinska Institutet. Vad säger du om det?

– Vi har inga kommentarer till detta.

I januari i år hade Vanity Fair en stort uppslagen artikel om Paolo Macchiarini, där bland annat hans medicinska meriter ifrågasattes.

Sitter kvar

– Jag kommer att få resultatet av den granskningen i början av veckan, säger Anders Hamsten som är rektor för Karolinska Institutet.

– Som läget är har jag svårt att se att Paolo Macchiarini kan fortsätta hos oss men jag avvaktar rapporten innan jag fattar ett slutligt beslut.

Det har höjts röster om att du och hela ledningen bör avgå efter den här skandalen.

– Jag stannar kvar så länge mina uppdragsgivare, styrelse och regering, har förtroende för mig.

Har du själv ingen skuld i att detta kunde pågå?

– Jag har tankar om att KI skulle kunna ha ett bättre kontrollsystem när det gäller bisysslor.

Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson säger till TT:

– Ansvaret för att förhindra fusk men också garantera god kvalitet och etik i forskningen ligger helt på universitetets rektor och ledning.

Paolo Macchiarini har avböjt att kommentera.