Ryssland: Vi fortsätter att bomba i Syrien

1 av 2 | Foto: AP
Rysslands utrikesminister, Sergej Lavrov.

avChristoffer Nilsson

NYHETER

USA kräver att Ryssland ska upphöra med sina lufträder i Syrien – men möts av kalla handen.

Enligt den ryske utrikesministern Sergej Lavrov fortsätter flygbombningarna tills dess att terrororganisationerna är besegrade.

– Jag förstår inte varför dessa luftangrepp skulle stoppas, säger Lavrov enligt Reuters.

Under tisdagen krävde USA:s utrikesminister John Kerry att de ryska flygbombningarna i Syrien ska upphöra.

Orsaken till kravet är att de FN-ledda fredssamtalen om det krigshärjade landet inleddes i Genéve i slutet av förra veckan. Men på onsdagen stod det klart att Ryssland inte tänker tillmötesgå USA.

Fortsatta luftangrepp

Enligt nyhetsbyråerna AFP och Reuters har Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov under en presskonferens uttalat sig med bestämdhet angående den ryska militära insatsen i Syrien.

– Ryska anfall kommer inte att upphöra förrän vi verkligen har besegrat terrororganisationer som Jabhat al-Nusra (al-Qaidas syriska gren). Och jag förstår inte varför dessa luftangrepp skulle stoppas, säger Lavrov enligt Reuters.

Rysslands deltagande i det syriska inbördeskriget inleddes i höstas med syfte att stötta diktatorn Bashar al-Assads regim i striderna mot oppositionella grupper samt terrororganisationerna al-Nusra och IS.

Lavrov uppgav även att det skulle bli svårt att få till en vapenvila om inte säkerheten höjdes vid Syriens gräns mot Turkiet i syfte att förhindra smuggling och göra det svårare för stridande att ta sig in och ut ur Syrien.

Ryssland och den syriska regimen har kritiserats kraftigt för att civila har dödats i samband med bombräderna.

Oppositionen ställde in samtal

De FN-ledda fredssamtalen i Schweiz startade i fredags. AFP uppger att den syriska oppositionens paraplyorgan High negotiations committee, HNC, väntas delta i ett möte under onsdagen efter att ha ställt in ett tisdagsmöte.

Inför mer konkreta förhandlingar kräver HNC att den syriska regeringen ska ge eftergifter som bland annat går ut på att lufträder stoppas och att det ska bildas humanitära korridorer till svältande civila, enligt TT.

ARTIKELN HANDLAR OM