Sköt lärare med armborst

Av: Josefin Westin, Salomon Rogberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Pojken har gripits misstänkt för mordet

1 av 8

13-åringen gick till vansinnesattack i skolan – med armborst byggd av trä och pennor.

Sedan dödade han en 35-årig lärarvikarie med en dolk.

I förra veckan berättade pojken för sina klasskamrater att han hade en lista på de lärare han ville döda.

Strax efter niotiden på måndagsmorgonen tog sig den 13-årige pojken in i skolan Joan Fuster i området Navas i norra Barcelona. I sin ryggsäck hade han gömt flera vapen. Enligt El País var 13-åringen beväpnad med ett armborst, en dolk och en soft air-gun. I ryggsäcken ska också ha funnits material för att tillverka en molotovcocktail.

Skolan hade redan varit i gång i en timme när han attackerade en kvinnlig lärare, professor i katalanska, och hennes dotter, som var elev på skolan.

Sköts i magen

När läraren försökte stoppa pojken ska han ha skjutit mot hennes ansikte och sedan knivhuggit dottern i benet.

– Vi hade precis börjat vår lektion och plötsligt hörde vi skrik. Så vi stängde in oss i vårt klassrum för att vara säkra, säger eleven Gemma Jarque till nyhetsbyrån AP.

En 35-årig lärarvikarie i klassrummet intill hörde skrik och försökte komma till undsättning, enligt El País. Han ska då ha skjutits med armborsten och huggits i magen, en skada han sedan dog av.

Mannen hade endast vikarierat i ett par veckor i ämnet samhällskunskap på skolan, uppger lokala medier.

Pojken flydde sedan till skolans toaletter och greps av polis misstänkt för att ha mördat mannen och skadat ytterligare fyra personer; två lärare och två elever, dock lindrigt.

Först när brandlarmet sattes i gång vågade de resterande eleverna ta sig ut.

– Vi såg läraren ligga på golvet, säger Jarque.

Flera medier rapporterar om att eleven ska ha använt en armborst och en dolk eller machete. Enligt Sky News ska armborsten ha tillverkats av pennor. Polisen vill inte bekräfta något av detta men uppger för nyhetsbyrån AP att pojken använt ett vapen med ”ett blad”.

Tidigare hot

En elev har berättat för tidningen El Mundo att den 13-årige pojken vid upprepade tillfällen i förra veckan ska ha hotat att döda alla lärare och sedan begå självmord. Han ska också ha sammanställt en lista över 25 lärare som han tänkte döda – som han visade för sina klasskamrater som trodde det hela var ett skämt. De som inte var med på listan fick lämna klassrummet, enligt La Vanguardia.

– Han hade inte problem men han var lite av en ensamvarg. Andra elever retade honom, säger eleven Paula Amayuelas, till AP.

Efter gripandet togs han till ett sjukhus där man ska utreda om han har psykiska problem eller om han bara fejkade dem, uppger åklagarmyndigheten för nyhetsbyrån AP.

– Han var väldigt upprörd och säger konstiga och osammanhängande saker, säger Jose Miguel Company, talesperson för Barcelonas åklagarmyndighet, till AP.

Barceolonas borgmästare, Xavier Trias, anlände under förmiddagen till skolan:

– Jag är bestört av den här tragiska händelsen, säger han, enligt Sky News.

Sjukhuskällor uppger för El País att den kvinnliga läraren klarade sig med blåmärken i ansiktet, hennes dotter med ytliga sår och en annan elev, en 14-årig pojke, med sår i bröstet. Läget är dock stabilt för den senare. Den fjärde skadade personen är också en lärare men denne har redan kunnat lämna sjukhuset.

Publicerad: