Svensk FN-visselblåsare avstängd

Publicerad:
Uppdaterad:

En högt uppsatt svensk FN-anställd har stängts av efter att han gett en intern FN-rapport till franska åklagare.

Rapporten handlade om misstänkta övergrepp mot barn.

Övergreppen ska ha inträffat i Centralafrikanska republiken och begåtts av medlemmar i den franska FN-styrkan i landet.

Källor med insyn i ärendet säger till The Guardian att svensken lämnade över rapporten till franska myndigheter eftersom FN-systemet inte tog tag i problemet självt.

I rapporten beskrivs flera övergrepp mot barn, de yngsta nio år, av franska fredsbevarande soldater. Övergreppen ska ha inträffat under 2014 när insatsen i landet, som heter Minusca, höll på att byggas upp.

Svensken, som är baserad i Genève, stängdes av i förra veckan från sitt arbete som chef, anklagad för att ha läckt konfidentiell information och för att bryta mot FN-reglerna. Han riskerar att sparkas.

Fördömer FN:s agerande

Bea Edwards, som arbetar för organisationen Government Accountability Project som stödjer visselblåsare, fördömer FN för att ha agerat mot en visselblåsare som har ingripit för att stoppa övergrepp mot barn.

– Vi har företrätt många visselblåsare inom FN under årens lopp och ju allvarligare deras avslöjande är, desto grymmare blir vedergällningen, säger Bea Edwards till The Guardian.

En talesperson för ett FN-organ bekräftar för tidningen att en undersökning pågår om att en anställd läckt konfidentiell information.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN