EU

Regeringen vill förbjuda mentolcigaretter

Av: 

Staffan Dickson

Folkhälsominister Gabriel Wikström.
Folkhälsominister Gabriel Wikström.

NYHETER

Regeringen lägger i dag fram en proposition om att genomföra EU:s tobaksproduktsdirektiv.

Snuset är fortsatt ohotat – däremot förbjuds mentolcigaretter om riksdagen röstar ja.

”Undersökningar i flera länder har visat att det är framförallt unga som röker smaksatta cigaretter”, skriver folkhälsominister Gabriel Wikström (S) i en debattartikel.

Folkhälsominister Gabriel Wikström.

Åtgärderna som föreslås i regeringens proposition innebär viktiga steg för att minska rökningen, framför allt bland unga, skriver Gabriel Wikström i en debattartikel i Aftonbladet.

Bland annat föreslås ett förbud mot cigaretter och rulltobak med karakteristisk smak, något som skulle innebära slutet för exempelvis menthlcigaretter.

”Undersökningar i flera länder har visat att det är framförallt unga som röker smaksatta cigaretter”, skriver Wikström.

Förbud 2020

Eftersom just mentolcigaretter har en stor marknadsandel kommer de dock att fasas ut över tid. Andreas Johansson, sakkunnig på socialdepartementet, säger att det nya EU-direktivet ska vara implementerat senast den 20 maj i år – cigaretter med karakteristisk smak får dock säljas fram till år 2020 om de har en marknadsandel på minst tre procent.

En annan förändring blir att tobaksvarors förpackningar inte får innehålla information om innehållet av nikotin, tjära eller kolmonoxid.

– En produkt som har en något lägre halt av nikotin eller tjära kan man framställa som något som är bra i relation till en produkt som innehåller högre halter. Egentligen är ju båda två skadliga, målet är att unga inte ska bli vilseledda, säger Helena Paues, pressekreterare hos Gabriel Wikström.

Bilder på cigarettpaket

Hälsovarningar på förpackningar för cigaretter, rulltobak och tobak för vattenpipa ska i framtiden utgöras av både text och bild och uppta 65 procent av paketets fram- och baksida.

”Kombinerade hälsovarningar ger bättre effekt. Det vet vi både av erfarenheter från andra länder och från forskning”, skriver Gabriel Wikström i debattartikeln.

Snus skulle dock inte påverkas av de nya lagarna.

– Det här rör inte snuset. Det handlar bara om cigaretter, rulltobak och tobak för vattenpipa. Vi vill fortsätta att reglera snuset själva, säger Helena Paues.

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

EU

Tobak