Tre småbarn försvunna från sjukhus

Publicerad:
Uppdaterad:
En polis i Österrike visar upp skåpbilen där 26 flyktingar hittades instängda.
Foto: DANIEL SCHARINGER / EPA / TT
En polis i Österrike visar upp skåpbilen där 26 flyktingar hittades instängda.

Tre barn hittades i kritiskt tillstånd i en skåpbil i Österrike på fredagen. Nu har de försvunnit tillsammans med sina föräldrar.

– Vi tror att de har tagit sig till Tyskland, säger polisens talesperson David Furtner.

Skåpbilen stoppades efter en kort biljakt i hög fart i närheten av den tyska gränsen. När polisen stannade fordonet hittades 26 migranter, varav tre svårt uttorkade barn, som fördes direkt till sjukhus i staden Braunau am Inn. Den rumänska föraren av skåpbilen greps.

Nu har barnen, två 5-åriga flickor och en sexårig pojke, försvunnit.

– Vi har precis fått reda på att de lämnade sjukhuset i går (lördag) tillsammans med sina föräldrar. Sedan försvann de, vi tror att de har tagit sig till Tyskland, säger polisens talesperson David Furtner.

Kritiskt tillstånd

Enligt läkaren som tog emot barnen skulle de inte ha klarat sig i skåpbilen mer än två, tre timmar till. Nyhetsbyrån APA har talat med en läkare som säger att barnen, medicinskt sett, nu är utom fara.

En femte man som misstänks ha kopplingar till den lastbil i Österrike där 71 flyktingar hittats döda har gripits i Ungern, enligt landets polismyndighet.

Mannen greps sent på lördagen och ska vara bulgarisk medborgare. Han misstänks för människosmuggling.

Fyra döda barn

Tre bulgarer och en afghansk medborgare, som tidigare gripits efter upptäckten av lastbilen, har omhäktats fram till den 29 september. Samtliga hävdar att de är oskyldiga.

Österrike har flaggat för att man kan komma att begära männen utlämnade. Polisen misstänker att de är medlemmar av låg rang i en bulgarisk-ungersk människosmugglarliga.

Fyra av de 71 döda flyktingarna var barn. Migranterna tros vara från Syrien och polisen misstänker att de dött av syrebrist och varit döda i upp till två dagar innan lastbilen upptäcktes vid en motorväg nära gränserna till Ungern och Slovakien på torsdagen.

TT

Publicerad:

LÄS VIDARE