Knivattacken på Ikea Västerås

Granne: Skulle förmodligen handla till nya hemmet

Av: 

Christoffer Malm

NYHETER

GUMMARK. Den 55-åriga kvinnan och hennes 27-årige son mördades i Västerås.

Men de hörde hemma i en liten by utanför Skellefteå, som nu är i sorg.

– De var mycket fina människor, säger en granne.

Blomberg på Kinnekulle. Upplands-Väsby norr om Stockholm. Derome utanför Varberg. Nu sällar sig den lilla byn Gummark utanför Skellefteå till orterna som drabbats av brutala och uppmärksammade mord i sommar.

Här har bott folk sedan 1200-talet, så när grannarna till den mördade 55-åriga kvinnan säger att hon var ny i byn efter att ha bott där i fem år så är det inte så märkligt som det kan verka.

Jobbade inom vården

– Hon var aktiv och engagerad. En driven kvinna, säger en närboende.

55-åringen jobbade som chef inom vården i Skellefteå och ska ha varit aktiv i flera föreningar, både lokalt i byn och i idrottsföreningar.

En granne berättar om hur familjemedlemmarna ägnade sig åt jakt, sina hundar, trädgården och idrott. Och om hur 55-åringen tillsammans med sin man bjöd hela byn på glögg i julas.

– De var mycket fina människor, säger hon.

”Bestörtning och chock”

I Västerbotten var det långt till kyrkorna förr i tiden. Här växte i stället bönhus fram, en kristen samlingslokal där bybor ute i skogen kunde hålla egna gudstjänster utan att behöva färdas långt. Och i Gummarks bönhus, som numera också fungerar som förskola, stod dörrarna öppna under tisdagen. Den 55-åriga kvinnan bodde bara ett par minuter bort. Tända ljus och en möjlighet att prata om det oförståeliga mötte de bybor som strömmade dit.

– En familj har halverats på bråkdelen av en sekund. Det är en bestörtning och en chock att det hände en av oss, säger församlingsherden Arne Andersson, som fanns på plats i bönhuset.

Hade flyttat hemifrån

I måndags var den drabbade familjen i Västerås för att besöka en yngre familjemedlem när den 55-åriga kvinnan tog sig till Ikea med sin 27-årige son. Grannarna i Gummark beskriver 27-åringen som mjuk och tystlåten. Han hade nyligen flyttat till en egen lägenhet inne i Skellefteå.

– Han höll precis på att flytta in. De var antagligen på Ikea för att köpa saker till lägenheten, säger en granne inne i stan.

Hon stannar upp och tar tag i dörrkarmen.

 – De var på fel plats vid fel tillfälle. Det är fruktansvärt, säger hon.

Och i Skellefteå märks det att något svårgripbart har inträffat. Under tisdagen stannade många till framför kvällstidningarnas svarta löpsedlar och längs Nygatan i centrum pratade flera om det ofattbara som drabbade två Skelleftebor nästan 75 mil söderut.

Krisplan på arbetsplatsen

På kvinnans arbetsplats informerades hennes arbetskamrater under tisdagen och det upprättades en krisplan. Hennes sons arbetsplats i Skellefteå höll stängt under dagen.

– Vi har varit samlade i stort sett alla i personalen och pratat och gråtit tillsammans. Det har varit en jättejobbig dag, säger den närmaste chefen till Norran.

”Det berör byn”

I bönhuset i den gamla byn Gummark fortsatte tystlåtna människor samlas i lokalen med stora fönster mot naturen, vitmålade bänkar och tända ljus. De kom med tankar om ondska och vad som händer när våldet slår ner i en vardag som inte innehåller sådant, berättar församlingsherden som tog emot dem. Samma tankar som många runt om i landet har när händelser som måndagens brutala mord i Västerås äger rum.

– Det berör byn, det berör bygden och det berör hela Sverige, säger församlingsherden Arne Andersson.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Knivattacken på Ikea Västerås

Ikea

Västerås

Skellefteå