Pappa fick rätt mot socialnämnden

Av: Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:

Fick kämpa i flera år för att få bo med sin egen son

1 av 3 | Foto: KRISTER HANSSON
Tobias hat kämpat för sin son i tre års tid.

Tobias kämpade i åratal för att få bo med sin egen son.

Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg hård kritik mot hur socialnämnden i Bollnäs skött fallet.

– Det här har varit fruktansvärt jobbigt. Nu ser jag fram emot våren så att min son och jag kan vara ute och leka i solskenet, säger Tobias till Aftonbladet.

Egentligen talade allt för Tobias: Han hade en fru och ett bra jobb, han var tidigare ostraffad och hade aldrig missbrukat. Men trots det tillät inte socialnämnden i Bollnäs att hans egen son flyttade hem till honom. Först efter tre års kamp dömde Högsta förvaltningsdomstolen i somras till Tobias fördel och sedan ett halvår tillbaka bor sonen hemma hos honom.

Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg, IVO, hård kritik mot Bollnäs socialnämnd. Kritiken handlar bland annat om dåliga utredningar och misskött dokumentation. Enligt IVO borde nämnden i första hand sökt placering för barnet hos anhöriga, och när faderskapet fastställts jobba för att förena far och son.

– De har inte följt socialtjänstlagen. Socialtjänsten ska naturligtvis arbeta för att barn så snart som möjligt ska kunna flytta hem till sina föräldrar. Det har man inte gjort, tvärtom så har man försökt hitta argument för att han inte ska kunna flytta hem, säger Tobias.

IVO har sammanställt en lista på nio punkter som myndigheten kräver att Bollnäs kommun ska åtgärda.

”Lovade familjehemmet”

Aftonbladet har tidigare skrivit om bakgrunden till fallet, som först uppmärksammades i en dokumentär i P1. Tobias har berättat att han och hans fru levde i ett öppet förhållande i Malmö och att han för cirka fem år sedan träffade en yngre kvinna på en fest. Han fick senare veta att hon var gravid och bestämde sig för att ta sitt ansvar om det skulle visa sig att barnet var hans.

Kvinnan flyttade till Bollnäs och när pojken föddes kunde hon av olika skäl inte ta hand om honom och övertalades då att frivilligt lämna sonen till en fosterfamilj.

– Bollnäs kommun försökte inte ens ta reda på vem som var hans pappa, om det fanns andra släktingar, de placerade honom direkt i ett familjehem, har Tobias tidigare sagt till Aftonbladet.

Ett halvår senare stod det klart att Tobias var pappan.

– Då hade de (kommunen, reds anm.) lovat familjehemmet att de skulle kunna behålla barnet, ungefär som en adoption. Att göra det är naturligtvis inte bara moraliskt förkastligt, det är inte heller förenligt med gällande lagstiftning. Där har vi grundproblemet: att de sedan försökt upprätthålla det här löftet, säger Tobias.

Tre timmar var tredje vecka

Till slut fick han en så kallad umgängebegränsning.

– I över ett år fick jag inte lov att träffa min son mer än tre timmar var tredje vecka. Det är en extrem åtgärd, en väldigt kraftig inskränkning i barnets rättigheter. Innan det veckopendlade jag upp dit, men det blir aldrig samma sak som att vara hemma med sitt barn.

Efter Högsta förvaltningsdomstolens dom i somras flyttade sonen hem till Tobias i Malmö. När IVO nu riktar skarp kritik mot Bollnäs kommun sätter Tobias punkt för sitt engagemang i fallet.

– Det här har varit fruktansvärt jobbigt och pågått under väldigt många år. Nu ser jag fram emot att våren kommer så att min son och jag kan vara ute och leka i solskenet.

Fotnot: Aftonbladet har sökt Erika Engberg (S), socialnämndens ordförande i Bollnäs, för en kommentar.

Publicerad: