Massövergreppen i Tyskland

Ilska i Tyskland efter larm om övergrepp

Av: 

Sebastian Hagberg

NYHETER

Minst 90 kvinnor angreps i tyska Köln på nyårsafton och blev utsatta för rån och sexuella övergrepp.

Nu markerar förbundskansler Angela Merkel sin avsky mot händelserna.

Samtidigt är Kölns borgmästare i blåsväder efter att ha föreslagit en ny ”uppförandekod” för kvinnor, i syfte att undvika nya övergrepp.

Händelsen i Köln har fått stora delar av landet att reagera med avsky.

Minst 90 kvinnor har anmält att de under nyårsnatten blev rånade och sexuellt antastade av ett stort antal män vid ett nyårsfirande i de centrala delarna av staden.

– Männen omringade oss och började ta oss på rumpan och i skrevet. Ingen märkte något och ingen hjälpte oss. Jag ville bara därifrån, säger en av kvinnorna till CNN.

En annan kvinna säger till sajten att hon förgäves försökte ta sig bort från männen.

– Men det var så mycket folk runt mig. Det fanns ingen väg ut.

Merkel: ”Vidriga attacker”

I Tyskland växer nu avskyn mot männen, som enligt kvinnornas vittnesuppgifter såg ut att ha sitt ursprung i Nordafrika och Mellanöstern. Det har gett bränsle till de som är kritiska till landets asylpolitik.

Kölnpolisen bekräftar för Süddeutsche Zeitung att förövarna tycks ha haft sitt ursprung i Nordafrika och Mellanöstern, men att det verkar som att det rörde sig om organiserade kriminella snarare än asylsökande, rapporterar TT.

Förbundskansler Angela Merkel har kallat attackerna ˝vidriga”, och säger i ett uttalande att alla medel måste sättas in för att gripa de skyldiga.

Uppförandekod för kvinnor

Stor ilska riktas också mot Kölns borgmästare Henriette Reker, efter att hon sagt att kvinnor borde följa en ”uppförandekod” för att undvika trakasserier.

Enligt The Independent – som hänvisar till den tyska tidningen RP Online – skriver att Reker bland annat rekommenderar kvinnor att hålla främlingar på armlängds avstånd, att hålla sig till sina vänner och att be vittnen om hjälp om något skulle hända.

Uppmaningen har fått kritik för att den riktar sig till offren, snarare än förövarna, skriver The Independent.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Massövergreppen i Tyskland

Tyskland

Köln

Hamburg