Polisrapport: ”Kvinnor fick springa gatlopp”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: AFP
Folksamling framför tågstationen i Köln i Tyskland på nyårsafton där så många som nära 100 kvinnor polisanmält att de utsatts för sexuella övergrepp och rån.

NYHETER

Polisen i Köln stod maktlös under sexövergreppen på nyårsnatten.

En läckt polisrapport som tyska der Spiegel tagit del av beskrivs händelserna internt som ”kaotiska och skamfulla”.

”Kvinnor, ensamma eller med sällskap, fick bokstavligen springa gatlopp, genom massor av kraftigt påverkade män. Det var obeskrivligt”, skriver en högt uppsatt polistjänsteman i rapporten enligt den tyska tidningen.

Minst 90 kvinnor utsattes på nyårsnatten för rån och sexuella övergrepp i centrala Köln, framförallt vid en tågstation. Kvinnorna ska ha blivit omringade av stora grupper män utan möjlighet att ta sig därifrån.

Vidden av situationen blev inte känd förrän i måndags då polisen höll presskonferens.

Attackerna har väckt stor vrede i både Tyskland och runt om i världen.

– Känslan kvinnorna hade i det här fallet av att vara fullständigt värnlösa och utlämnade är för mig personligen inte godtagbart och därför är det viktigt att allt som hände måste komma ut i öppenheten, sa Tysklands förbundskansler Angela Merkel på en presskonferens under torsdagen.

I en vad som sägs vara en läckt polisrapport som tyska der Spiegel har tagit del av framkommer nya uppgifter om övergreppen i Köln.

En högt uppsatt tjänsteman inom den federala polisen Bundespolizei skriver i rapporten att de stötte på ett stort antal chockade, gråtande och rädda kvinnor och flickor som vittnade om ”slagsmål, stölder, sexuella övergrepp på kvinnor, och så vidare”.

Precis som tidigare rapporterats har kvinnorna upplevt det som att gärningsmännen såg ut att ha sitt ursprung i Nordafrika och Mellanöstern.

”För mycket på en gång”

I rapporten skriver polistjänstemannen att det tyvärr inte gick att identifiera alla gärningsmän.

”Poliser kunde inte kontrollera alla incidenter, överfall, brott och så vidare. Det var helt enkelt för mycket som hände på samma gång”.

Polisarbetet beskrivs som frustrerande eftersom man inte kunde hjälpa alla utsatta. Vid vissa tillfällen hade de inte tid att ens dokumentera alla anmälningar och vittnesmål.

Under hela insatsen bombarderades poliser på plats ”med fyrverkerier och glasflaskor”, framgår det av rapporten.

”Fru Merkel bjöd in mig”

Vissa specifika konfrontationer beskrivs av polistjänstemannen.

”Jag är från Syrien. Du måste vara snäll mot mig. Fru Merkel bjöd in mig”, beskrivs en man ha sagt till en polis.

Andra ska ha rivit sönder papper som de uppgav vara uppehållstillstånd.

– Du kan inte röra mig. Jag går bara tillbaka imorgon och ordnar ett nytt, ska de ha sagt enligt rapporten.

Situationen var bortom all kontroll och polisen fruktade för allvarliga skador eller till och med dödsfall, skriver polistjänstemannen vidare.

Aldrig upplevt något liknande

Hen, som anonymiserats av der Spiegel, drar slutsatsen att polisen bemöttes av respektlöshet ”som jag tidigare aldrig upplevt under mina 29 år i offentlig tjänst”.

Under onsdagen identifierades tre personer som misstänkta för attacken, rapporterar Focus. Inledningsvis rapporterades att tre personer var gripna, men den uppgiften visade sig inte stämma.

Det finns i övrigt inga bekräftade uppgifter om vilka gärningsmännen var och polisen arbetar med att gå igenom filmmaterial från övervakningskameror och mobiltelefoner.

Den tyska justitieministern Heiko Maas säger att eventuella nyanlända som utfört brott kan komma att utvisas, rapporterar AP. Han är dock noga med att påpeka att de som vill lägga kollektiv skuld på alla flyktingar på grund av vad några gjort har fel.

– Lagen diskriminerar inte utifrån en persons ursprung eller pass. Alla är lika inför lagen, sa han enligt BBC.

Enligt tysk lag så utvisas en asylsökande som döms till ett tre år långt fängelsestraff eller längre, så länge personen inte riskerar dödsstraff i hemlandet.

Publicerad: