”Om vi släpper in alla dör Europa”

NYHETER

Ungerns premiärminister Viktor Orbán lägger ansvaret för tragedierna på flyktingarna

1 av 2 | Foto: Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

MÜNCHEN. På tisdag stänger Ungerns gräns mot Serbien.

I en stor intervju i tyska Bild lägger nu Ungerns premiärminister Viktor Orbán ansvaret för tragedierna på flyktingarna.

– Om vi släpper in alla så dör Europa, säger han.

Han har kallats Europas mest avskydde man, den ungerske premiärministern Viktor Orbán, partiledaren för Fidesz.

I en stor intervju med tyska tidningen Bild, berättar han att han känner medlidande med Alan, pojken vars död berörde en hel värld, och hans familj. Men han lägger ansvaret på Alans föräldrar.

– De sätter sina liv och sina barn i riskzonen. Du måste göra klart för dem att ansvaret för de faror som lurar på väg till Europa, inte kan bäras av oss. Därför skulle det vara bättre om de inte kom.

Bild: Har du förståelse för flyktingarna?

– Ja, naturligtvis har varje kristen medlidande. Men medkänsla räcker inte. Vi måste agera.

Gränsen stängs

Från och med tisdag i nästa vecka så stängs gränsen mellan Ungern och Serbien, när den drygt 17 mil långa barriären står klar.

Stängselbygget har kritiserats över hela Europa, bland annat kallade Europaparlamentarikern Cecilia Wikström (FP) det för ”något som är värre än Berlinmuren”.

– Det råder ingen tvekan om att Ungern distanserar sig från de värden och värderingar som hela EU-samarbetet vilar på, sa Cecilia Wikström i augusti till DN.

Viktor Orbán får i Bild-intervjun frågan vart flyktingarna ska ta vägen.

– Tillbaka, svarar han.

Tillbaka vart?

– Där de kom ifrån. Dessa invandrare kommer faktiskt inte från krigszonen, utan från läger i Syriens grannländer: från Libanon, Jordanien, Turkiet. Så dessa människor flyr inte från fara, de har redan flytt och behöver inte längre frukta för sina liv.

– Men de kommer att lära sig att honungen som flyter i Tyskland, är mindre söt än de tror.

”Kränker minoriteter”

EU-parlamentarikern Fredrik Federley (C) gick nyligen ut och menade att Fidesz är på väg att bli ett ”fullfjädrat fascistiskt parti”.

– Man har systematiskt inskränkt yttrandefriheten, man inför alltmer av polisiära åtgärder och man kränker minoriteter. Man bygger en mur längs Europas utkant och inför migrationsutmaningen vi står inför är Orbán själva sinnesbilden av likgiltighet.

I dagens intervju varnar Viktor Orbán återigen för att den ”kristna kulturen” är hotad av invandringen.

– Om Europa tillåter en tävling av kulturer, då kommer de kristna att förlora. Detta är fakta. Den enda utvägen för dem som vill bevara Europa kristna kultur är: släpp inte in fler muslimer, säger han till Bild.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ungern

EU