Väst föll i Ahmadinejads fälla - igen

NYHETER

Provokationer stärker Irans ställning i Mellanöstern

Foto: MIKE SEGAR/reuters

Irans ledare Mahmoud Ahmadinejad skulle aldrig få ett visum till USA.

Om det inte vore för att FN:s högkvarter ligger i New York.

En perfekt plattform för provokatören att öka sin popularitet i Mellanöstern.

Ahmadinejad lever på att provocera. Han ständiga utfall mot USA, Israel, förnekelsen av förintelsen och ifrågasättandet av den judiska statens rätt att existera har gjort honom populär på hemmaplan och i arabvärlden.

Varje utfall stärker hans maktställning.

I början ignorerade västvärlden honom. Såg Ahmadinejad som en vettvilling. På senare år har man bytt taktik.

Varje gång Ahmadinejad talar och gör utfall mot Israel reser sig EU-ländernas representanter, USA, Kanada, Australien, Japan med flera upp och går.

Avskyvärd

Vore det möjligt skulle USA och EU stänga ute Ahmadinejad från alla stora internationella sammankomster. Men genom att säga ja till att lägga FN-högkvarteret i New York har USA gått med på att släppa in även den mest avskyvärde diktator.

Själva idén med FN är att världens ledare ska mötas och diskutera. Därför kan inte Ahmadinejad, Robert Mugabe eller någon annan stängas ute.

Ett faktum som Ahmadinejad och andra skickligt utnyttjat genom åren.

Minns hur Venezuelas Hugo Chavez häromåret stod i talarstilen och kallade president George W Bush för djävulen själv.

Gratis

Mötena i FN:s generalförsamling får traditionellt stort uppmärksamhet. Journalister från hela världen är på plats för att kabla ut vad som sägs från talarstolen. Många TV-kanaler sänder direkt. I Ahmadinejads ögon är det gratis reklam.

Uppenbarligen tyckte han den här gången att det behövdes något nytt för att reta upp väst och skapa rubriker världen över. Obama som sträckt ut en hand till Iran är inte lika lätt att demonisera som hans företrädare.

Påståendet att USA och president George W Bush själva skulle ligga bakom terrordåden den 11 september 2001 är en sedan länge etablerad konspirationsteori. Men att uttala den från talarstolen i FN, bara några kilometer från Ground Zero är ändå en grov provokation.

Osmaklig

Ahmadinejad lyckades ännu en gång. Väst föll i fällan.

Istället för att handla om Irans försök att skaffa sig kärnvapen, ekonomiska sanktioner mot Iran, den planerade steningen av Sakineh och andra för Ahmadinejad besvärande frågor så pratar alla bara om det märkliga och osmakliga i att han tar upp terrordåden på det här sättet.

Vilket är precis vad Irans president vill uppnå.

Mannen på gatan

Av väst är han ändå hatad, där har han inga vänner att förlora. Mannen på gatan i Teheran, Bagdad, Islamabad och Ramallah är hans publik. Där är det många som beundrar Ahmadinejad för att han öppet vågar utmana USA och väst. Där finns en perfekt jordmån för påståendet att Bush lät spränga 3 000 amerikaner i luften bara för att "vända en nedåtgående amerikansk ekonomi, stärka USA:s grepp om Mellanöstern och rädda den sionistiska regimen (läs Israel)".

Konspirationsteorin har till och med en rad anhängare i västvärlden som aldrig tror att någonting händer utan att USA eller andra makthavare egentligen ligger bakom.

Vad säger de om Ahmadinejads inhopp?

avWolfgang Hansson