Sossarna vill köra över MP

Av: Eva Buskas

Publicerad:
Uppdaterad:

Peter Eriksson: Ovanligt dumt

satsar kollektivt Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson säger nej till Förbifart Stockholm och fler nya motorvägsbyggen. MP vill i stället se en fördubblad kapacitet på järnväg.
Foto: Foto: Gustav Gräll
satsar kollektivt Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson säger nej till Förbifart Stockholm och fler nya motorvägsbyggen. MP vill i stället se en fördubblad kapacitet på järnväg.

Förbifart V och MP.

Carin Jämtin (S) vill runda samarbetspartierna för att få bygga motorväg runt Stockholm.

– Det var ovanligt dumt. Varken hon eller hennes åsikt vinner på att göra på det sättet, säger Peter Eriksson (MP).

I regeringens jättesatsning på infrastrukturen som presenterades i går ingick även Förbifart Stockholm, den omstridda motorvägen som ska leda trafiken runt Stockholm – och kosta minst 28 miljarder. Men vad som händer om de rödgröna vinner valet är oklart.

Motsätter sig bygget

Miljöpartiet och Vänsterpartiet är motståndare till bygget. Men Socialdemokraterna är för och i veckan slog Stockholms oppositionsborgarråd Carin Jämtin fast att hon är beredd att köra över V och MP och rösta igenom vägbygget tillsammans med de borgerliga.

– På samma sätt som Moderaterna har kört över Centern och Kristdemokraterna i den här frågan så tycker vi att stockholmarnas majoritetsuppfattning ska få råda och då kommer vägen att byggas, sa hon till DN.

Utspelet har väckt ont blod hos samarbetspartierna. I går presenterade MP sitt valmanifest som säger nej till fler motorvägar. Språkröret Peter Eriksson tycker inte förbifarten behövs:

– För en modern trafiklösning i Stockholm använder man metoder vi vet fungerar som kollektivtrafik och trängselskatt.

”Det funkar inte så”

Han är kritisk till Jämtins utspel.

– Jag tycker det var ovanligt dumt. Varken hon eller hennes åsikt vinner på att göra på det sättet.

Även Vänsterpartiet är missnöjda.

– Det funkar inte så i ett samarbete. Ingen kan gå ut och säga att man ska köra över samarbetsparterna, det är ingen bra utgångspunkt, säger V:s trafikpolitiske talesperson Peter Pedersen.

Får inte uttala sig

Bland Socialdemokraterna är det nu locket på kring motorvägen. Carin Jämtin vill inte uttala sig alls. Och hennes partikamrat Lena Hallengren, som förhandlar med V och MP om frågan, lät i går hälsa att diskussionerna fortsätter:

– Ännu har vi inga nya besked att ge, utan det pågår en förhandling. Socialdemokraternas ståndpunkt i frågan är känd, vi tycker att förbifarten är en viktig framtidsinvestering.

Publicerad: