Jobb & karriär

Skådespelaren byter karriär – blir läkare

Av: 

Minimedia

Jonas Blomquist

NYHETER

”Behövde utvecklas”

Det tog 15 år. Sedan tröttnade Jesper Salén på skådespelaryrket.

Nu satsar han på en ny karriär – som läkare.

– Jag kände att jag behövde utvecklas som person, säger han till Aftonbladet.

Roller i filmer som Ondskan och Strandvaskaren räckte inte. Efter 15 år som skådespelare valde Jesper Salén att sadla om och utbilda sig till läkare.

– Jag ville göra något nytt och kände mig trött på arbetssituationen som man har som skådespelare. Det är jäkligt ont om jobb och en tuff tillvaro. Vissa klarar det men jag är inte så väl rustad för sådana situationer. Det var en jättestress att inte veta vad man ska göra om två månader, säger han.

Fjärde terminen

Nu är Salén inne på sin fjärde termin på läkarprogrammet. Men det krävdes en hel del arbete för att komma dit han är i dag.

– Jag hade i stort sett inga betyg från gymnasiet så jag var tvungen att läsa in naturämnena på komvux. I kombination med högskoleprovet och PIL (motivation och lämplighetstester vid antagningen, reds amn) lyckades jag tillslut komma in, säger han.

Ångrar du någon gång att du slutade som skådespelare?

– Jag väntar fortfarande på att det ska komma någon form av depression, men det har det inte hänt än. Jag är fortfarande nöjd med mitt beslut, det är ju inte så att jag sålt min talang på Blocket. Dyker det upp någonting som är högintressant är det ju bara att hoppa på. Däremot har jag bestämt mig för att inte kompromissa med min utbildning och inte tacka ja till jobb bara för att det dyker upp någonting som är kul. Man lär sig så mycket på den här utbildningen och det tycker jag är fantastiskt.

Du var med i tv-serien Vita Lögner som utspelade sig på ett sjukhus. Föddes idéen till att bli läkare där?

– Haha, nej det gjorde jag inte. Vita Lögner var inte en renodlad sjukhusserie som till exempel Grey's Anatomy. Den innehöll väldigt lite medicinskt innehåll. Ibland hängde till och med röntgenbilder upp och ner.

Till sist: Har du något tips till de som vill byta karriär?

– Man måste våga. Livet är för kort för att hålla på med någonting man inte trivs med. Det är bara att köra på om man känner starkt för någonting.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Jobb & karriär

ÄMNEN I ARTIKELN

Jobb & karriär