Sydkoreanskt fartyg sjönk – många saknas

avMalin Axelsson, TT

Foto: AP

Ett sydkoreanskt örlogsfartyg har sjunkit efter en explosion utanför landets västkust – nära Nordkorea.

Ett 40-tal besättningsmän saknas – flera av dem befaras vara döda.

Inga nordkoreanska fartyg ska ha rört sig i området.

Skeppet, med 104 personer ombord, sjönk utanför en ö nära Nordkorea i Gula havet på fredagskvällen lokal tid, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

I de första rapporterna hette det att sydkoreanska flottan öppnat eld mot ett oidentifierat skepp, men några timmar senare uppgav Sydkoreas försvarsdepartement att det oidentifierade föremål som beskjutits kan ha varit en fågelflock, enligt Reuters.

Explosion i bakre delen

Först talades det om att fartyget kunde ha blivit torpederat från nordkoreanskt håll, men uppgifterna tonades senare ner.

En talesman för den sydkoreanske presidentens kansli sade dessutom att inga nordkoreanska fartyg iakttagits i området där fartyget sjönk. Man hade bland annat granskat satellitbilder.

– Just nu är det oklart om Nordkorea är inblandat, säger Kim Eun-Hye, talesperson från presidentstaben, till Yonhap.

Skeppet var ute på ett rutinmässigt patrulluppdrag, enligt AP. Marinen i Seoul säger att fartyget tycks ha börjat sjunka efter en explosion i bakre delen av skeppet.

Krismöte i bunker

Enligt Yonhap beordrade president Lee Myung-Bak militären att fokusera på att rädda besättningen ur det sjunkande skeppet.

Hittills ska 58 personer ha räddats. Ett 40-tal ur besättningen saknas – flera av dem befaras ha omkommit.

Efter att ha larmats om att skeppet var på väg att sjunka kallade presidenten flera ministrar till krismöte i en underjordisk bunker.

Hot om kärnvapenattack

Den nordkoreanska militären hade tidigare på dagen anklagat USA och Sydkorea för att försöka störta regimen i Pyongyang och sade att den var redo att avfyra kärnvapen för att möta provokationer.

– De som strävar efter att störta systemet Nordkorea. . .kommer att falla offer för oöverträffade kärnvapenattacker från den oövervinnerliga armén, uppgav en talesman till den nordkoreanska statliga nyhetsbyrån.