Wikileaks vägras få fler donationer

Företaget Paypal stoppar samarbete

Det nätbaserade betalningsföretaget Paypal bryter nu med Wikileaks.

Uteblivna donationer läggs nu till problemen för Wikileaks vars hemsida ständigt attackeras och grundare är internationellt efterlyst misstänkt för våldtäkt.

Huvudvärken för Julian Assange och Wikileaks verkar inte bli bättre.

De ständiga attackerna som tvingar Wikileaks hemsida att stundtals vara otillgänglig ser inte ut att sluta.

Stänger konto

Till råga på allt bestämde sig i fredags det nätbaserade betalningstjänsten Paypal för att avsluta sitt samarbete med organisationen.

Genom Paypal har internetanvändare världen över kunnat donera pengar till Wikileaks. Pengar som är nödvändiga för att de ska kunna hålla sina sajter med läckta dokument i gång.

Strider mot policy

På sin blogg har Paypal motiverat sitt beslut med att Wikileaks göranden strider mot Paypals policy.

Paypal skriver att policyn "säger att vår betalningsservice inte får användas för aktiviteter som uppmuntrar, främjar, underlättar eller instruerar andra att delta i olagliga verksamheter".

På Wikileaks egna twitterflöde anklagar man USA:s regering för att ha pressat Paypal till bojkotten.

Vita huset stoppar

Bekymrena sträcker sig inte så, utan rapporter strömmar in om att företag och till och med regeringar gör allt för stoppa trafik till Wikileaks. I USA har Vita huset beordrat statliga myndigheter att blockera anställda från att komma in på sajten genom arbetsdatorer, skriver TT. Och i Frankrike undersöker man möjligheten att helt blockera sajten från landet.

Samtidigt fortsätter den internationella efterlysningen mot grundaren Julian Assange att vara gällande, då han misstänks för våldtäkt i Sverige.

Wikileaks för stöd

Men det finns även de som väljer att ta parti för Wikileaks.

Organisationen Reportrar utan gränser fördömer attackerna mot Wikileaks sajter och uttrycker bekymmer om kommentarer mot Wikileaks och Assange från världsledare.

"Vi betonar att varje försökt att begränsa spridningen av dokumenten kommer att påverka hela pressen, som detaljerat återgivit information som gjorts tillgänglig av Wikileaks, med fem ledande internationella tidningar som aktivt samarbetat i förberedelserna kring publiceringen.", skriver Reportrar utan gränser.

Publisert: