Nu är det stort utbud på bostadsmarknaden

NYHETER

Mycket som kan förändra bostadspriserna

Val, räntebesked och bolånetak – mycket sker just nu som kan förändra bostadsmarknaden.

Men säljarna verkar inte vilja vänta och utbudet på marknaden är just nu väldigt stort.

Mycket är på gång i höst med väntade räntesänkningar, val och införandet av ett bolånetak. Men det verkar inte avskräcka säljarna snarare tvärtom. Just nu är utbudet på bostadsmarknaden större än samma period förra året och prisstatistiken verkar också ha legat ganska stilla den senaste tiden, skriver svd.se.

30 procent fler villor

Enligt bostadssajten Hemnet är utbudet av bostäder just nu betydligt större än det var under samma period förra året. Störst skillnad är det på villor, utbudet vecka 34 är hela 30 procent större än det var under vecka 34 förra året.

För bostadsrätter var utbudet vecka 34 i stort sett det samma, däremot var utbudet vecka 33, 20 procent större än samma vecka året innan.

I Stockholmsområdet är utbudet på villor ovanligt stort med ett utbuud som ligger 15 procent högre än samma period förra året, på bostadsrätter är det bara en ökning med 3 procent, skriver svd.se

– Utbudet är stort, inte minst i Stockholm. Det positiva är att köparen får fler objekt att titta på, men i vissa fall blir också ledtiden lite längre, säger Peter Pütsep, vd för mäklarbyrån Svensk Fastighetsförmedling till svd.se.

Stabil

Hurvida det nu är köparens eller säljarens marknad vill Peter Pütsep inte uttala sig om. Däremot tror han att priserna precis som under våren kommer ligga ganska stilla nu under hösten.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård