Svensk polis: ”Det kan vara ett knogjärn”

NYHETER

H&M:s tvåfingersring stoppad i Danmark

1 av 2 | Foto: scanpix
Tvåfingersringen har redan dragits tillbaka från de danska H&M-butikerna under polisutredningen. I Sverige finns ringen kvar på herravdelningarna.

I Danmark har H&M:s tvåfingersringar stoppats.

Polisen utreder om den knogjärnsliknande accessoaren ska betraktas som ett knogjärn.

Och nu säger svenska Rikspolisstyrelsen att den kan vara ett brott mot svensk lag:

– Min spontanreaktion är att den är att betrakta som ett knogjärn, säger Lars Bjöhle, ansvarig för vapenlagstiftningen.

Dansk polis utreder om H&M:s så kallade tvåfingersring är ett brott mot vapenlagen. I Sverige finns ringen fortfarande till försäljning.

Men nu säger Rikspolisstyrelsen

Efter att ha tittat på en bild av kvinnohänder med tvåfingersringar kan inte Lars Bjöhle, ansvarig för vapenlagstiftningen vid Rikspolisstyrelsen, utesluta att ringarna kan betraktas som knogjärn.

– Min spontanreaktion är att det ligger ganska nära till hands att betrakta den som ett knogjärn. Man kan nog inte säga att bara för att den sitter över två fingrar så kan den inte betraktas som knogjärn, säger han till TT.

Enligt knivlagen får knogjärn inte bäras på allmän plats, eller överlåtas till personer under 21 år. Knogjärn får inte heller säljas i Sverige.

TT: Under vilka omständigheter skulle det kunna bli en prövning av fingerringarnas laglighet?

– Det skulle väl kunna vara att man anträffar en 20-åring eller en ännu yngre person i en situation på allmän plats där man uppfattar ringen som ett knogjärn och tar det i beslag för utredning. Om då personen säger att den här har jag köpt på H & M, då är ju frågan om företaget har brutit mot regeln om att saluhålla den, säger Lars Bjöhle.

TT: Så det är inte uteslutet att H & M:s försäljning av ringarna strider mot lagen?

– Nej, det tycker jag inte, säger Lars Bjöhle.

Håcan Andersson, presskontakt vid H & M i Sverige, har ingen kommentar till att ringförsäljningen eventuellt strider mot svensk lag.

– Vi tillhandahåller ju de här ringarna som en modeaccessoar och som jag sagt tidigare, den ligger väldigt stort i modebilden nu, och jag tror att du kan hitta den hos många olika aktörer. Men vi avvaktar nu vad den danska polisen säger. Det går egentligen inte att kommentera så mycket ytterligare, säger han till TT.

Aftonbladet, TT