Förundersökning mot Wikileaks Julian Assange

Misstänks enbart för
ett fall av ofredande

Åklagare inleder förundersökning mot Wikileaksgrundaren Julian Assange om ett fall av ofredande.

Den anmälan som till en början rörde våldtäkt läggs dock ner.

– Jag är kritisk till och besviken över att förundersökningen är nedlagd i det ärendet, säger kvinnornas advokat Claes Borgström till Aftonbladet.

Julien Assange - grundare av sajten Wikileaks.
Julien Assange - grundare av sajten Wikileaks.

Åklagaren lägger alltså ner den anmälning som från början rubricerades som våldtäkt. Anledningen är att åklagare Eva Finné efter att ha granskat fallet inte anser att något brott begåtts.

Advokat Claes Borgström, som representerar de två kvinnorna, menar att anmälan inte borde lagts ner.

– Min bedömning är att det är fråga om sexuellt ofredande där. Jag kommer också att begära överprövning av beslutet att lägga ner förundersökningen.

Borgström kritisk

Han är också kritisk till att anmälan läggs ner utan att hans klient förhörts igen.

– Det som är mest upprörande är att man lägger ner utan att höra min klient ytterligare och ställa kompletterande frågor. Man behandlar inte målsägande på det här sättet i mål som det här.

I det fall där åklagaren inlett förundersökning om ofredande anser Borgström dessutom att brottsrubriceringen ska vara sexuellt ofredande, inte ofredande.

Åklagare Eva Finné vill inte uttala sig om hur starka misstankarna om ofredande är mot Assange.

– Det vill jag inte uttala mig om. Det räcker med skälig misstanke för att man ska inleda en förundersökning, säger Finné.

Ska förhöras av polisen

Chefsåklagaren har givit utredare i uppdrag att förhöra Assange med anledning av misstanken om ofredande.

– Det får utredaren och Leif Silbersky komma överens om när det ska ske, säger Finné till Aftonbladet.

Den första misstanken, som till en början rubricerades som våldtäkt, avskrevs redan i lördags. Finné har nu även avskrivit misstanken om sexuellt ofredande i det fallet. Finné förklarar att det inte innebär att hon misstror kvinnan.

– Men innehållet i förhöret ger inte stöd för att något brott begåtts, skriver Finné i ett mail. Den förundersökningen läggs därför ned.

Advokat Claes Borgström är kritisk till att Assange inte hörts tidigare.

– Det har tagit alldeles för lång tid. Det här beslutet som fattats nu förstår jag inte varför man inte tog i måndags.

Fakta: Julian Assange

Mannen som bakom Wikileaks heter Julian Assange. Väldigt lite är känt om hans bakgrund och Assange har i flera år odlat myten om sig själv som en nätets David mot Goliat.

Julian Assange har ingen offentlig bakgrund, hans ålder är oprecis och han har ingen bostadsadress. Själv säger han att hemlighetsmakeriet är viktigt för att skydda honom mot fiender.

Allt tyder på att Assange är en före detta hacker från Australien. Han säger sig ha grundat Wikileaks tillsammans med människorättsaktivister från hela världen som han träffat på nätet.

Enligt Assange själv var kinesiska dissidenter inte bara orsaken bakom grundandet. De ska också ha varit delaktiga i att bygga upp sajten.

Publisert: