Terrormisstänkt svensk i rätten

avJessica Balksjö

Svensken, med somaliskt ursprung, misstänks för att ha förberett terrordåd i al-Qaidas namn.

I hans hem fanns två instruktionsfilmer för att tillverka bombvästar och splitterbomber.

– Är det brittisk eller svensk polis som är ute efter mig? frågade han, när han greps i London, skriver Sydsvenskan på nätet.

Rättegången mot den 33-årige mannen pågår just nu i London. Efter misstankar om att mannen var inblandad i terrorverksamhet finkammades hans hem. Där hittades två hårddiskar som innehöll bland annat videofilmer med instruktioner om att tillverka en bombväst och göra en splitterbomb.

Hårddiskarna låg gömda bakom ett kylskåp och i en soppåse i garaget, skriver Sydsvenskan.

Bodde i Kista

Mannen har varit svensk medborgare sedan 1995, men flyttade 2007 från Kista, i Stockholm, till Leicester för att där bo med sin fru.

Efter ett år i landet blev han kontaktad av den brittiska säkerhetspolisen. Han friades för ett och ett halvt år sedan från anklagelser om att ha finansierat terrordåd i Somalia.

Den gången fanns det bevis i form av telefonavlyssningar från svenska Säpo.

Mannen har erkänt att han varit i Somalia, men tycker inte att han har begått något olagligt.

Visade upp filmerna

– Jag ville ge det här materialet till motståndsrörelsen. De kunde ha nytta av filerna i kampen mot Etiopiens invasion, sa han i rätten, skriver Sydsvenskan.

Åklagaren Max Hill visade upp de två av instruktionsfilmerna i rätten. Filmerna kallas ”Mujahideen Terrorist Handbook” och ”Mujahideen Explosives Handbook”.

Materialet visar tydligt att den misstänkte mannen stöder al-Qaida, menar åklagaren.