Publicerad:
Uppdaterad:

Fredspristagare fruktar för sitt liv

Av: Johan Nordström, William Svärd

Publicerad:
Uppdaterad:

Tryckt stämning på den nya båten på väg till Gaza

I maj döptes båten till Rachel Corrie med en flaska olivolja. Nu är den på väg till Gaza.
Foto: scanpix
I maj döptes båten till Rachel Corrie med en flaska olivolja. Nu är den på väg till Gaza.

De vill inte uppge var de är av rädsla för att attackeras av israeliska militären.

Ombord finns en fredspristagare som nu samlar mod inför inseglingen till Gaza.

Någonstans i Medelhavets östra delar befinner sig just nu m/s Rachel Corrie. Enda kvarvarande fartyget från Free Gaza-rörelsens stora konvoj som vill nå Gaza med förnödenheter.

Att flera av deras kamrater skjutits ihjäl av israeliska kommandosoldater har lagt sordin på stämningen ombord.

– Vi inser allvaret i situationen. Faran har ökat dramatiskt, säger Derek Graham, en av båtens irländska aktivister, till tidningen Verdens Gang.

Fredspristagare

Ombord finns också Nobels fredspristagare Mairead Maguire och förre kordinatorn för FN:s biståndsprogram i Irak Denis Halliday. Aktivisterna har noggrant pratat igenom hur de ska göra för att nå fram oskadda till kusten.

En av åtgärderna är att skeppet utrustas med webbkameror så att omvärlden ska kunna följa resan minut för minut. Den andra säkerhetsåtgärden är att försöka nå de vatten som anses som farliga under dagtid – de förra skeppen anfölls av isrealiska soldater i skydd av mörkret.

Presstalespersonen Mary Hughes är medvetet vag om var de befinner sig i Medelhavet. De är rädda för sabotage. Något som två båtar ur konvojen drabbades av strax innan militären anföll i måndags.

– Båda fartygen fick väldigt misstänkta fel, säger Mary Hughes till Svenska Dagbladet på nätet.

Rullstolar

Sabotagemisstankarna anses bekräftade av att Israels vice försvarsminister Matan Vilnai i en intervju med israelisk radio sagt att det kan ha förekommit sabotage.

– Vi övervägde alla alternativ, sade han då, enligt brittiska The Guardian.

Ombord på båten finns rullstolar, kryckor och skolmaterial. Eftersom en del av förnödenheterna har skänkts från Norge har aktivister uppmanat Norges regering att hjälpa båten att komma fram. Men UD:s Bjørn Johansen säger att regeringen nöjer sig med att kraftigt fördöma Israels agerande.

– Vi är ängsliga, men vi är fast beslutna att fullfölja, säger aktivisten Derek Graham.

Israel har hittills hårdnackat stått fast vid sitt beslut att alla skepp som försöker bryta blockaden av Gaza kommer att föras till en israelisk hamn.

Därifrån kommer all medicinsk utrustning att föras vidare till Gaza. Eventuell betong kommer dock inte att föras vidare. Enligt Israel kan sådan användas för att stärka Hamas militära posteringar.

Publicerad:
Publicerad: