Nyheter

Hyllade sin egen politik – varnade för oppositionen

Av: 

Johanna Melén

NYHETER

Positiv Borg presenterade vårbudgeten

En nöjd finansminister hyllade den egna politiken – och varnade för konsekvenserna med de rödgröna vid makten.

– Anders Borgs prognoser är oväntat positiva, under förutsättning att han själv får regera vidare, säger Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

Finansminister Anders Borg kom med en ljusgrön budget under armen. För enligt Borg har nu våren kommit till svensk ekonomi.

– Vintern är över och våren är här. Därför är vårpropositionen grön, sa Borg.

Med tanke på hur dyster han har låtit sedan krisen nådde Sverige var det en oväntat positiv finansminister som pratade framtid i dag.

– Arbetslösheten blir lägre än väntat och statens finanser återhämtar sig snabbare. Att kalla det för en glädjekalkyl är att gå för långt. Men man kan räkna med att alliansen kommer att använda de här positiva siffrorna framöver, säger Lena Mellin.

En annan sak man kan vara säker på är att Anders Borg och Fredrik Reinfeldt kommer att hårdgranska alla förslag från motståndarsidan. I dag utmålade Borg oppositionen som det största hotet mot bättre tider.

– Samtidigt har de rödgröna ännu inte presenterat sin gemensamma politik. Så Anders Borg kan lika lite som någon annan veta vad de har att komma med, säger Mellin.

Men trots finansministerns positiva tongångar var han försiktig med miljardlöften för framtiden. Han nöjde sig med att säga att reformutrymmet för hela nästa mandatperiod ligger på allt mellan tio och trettio miljarder.

– Jag tror att han vill balansera det här väldigt positiva budskapet. Han vill inte att olika grupper börjar ställa massa krav nu.

En sak kan man ändå vara säker på: Det vankas mer pengar till ensamstående föräldrar. Borg nämnde gruppen ett par gånger i dag.

– Det gör man inte om det inte också kommer något, säger Lena Mellin.

ANNONS EXTERN LÄNK

Present till studenten? Missa inte alla klipp – upp till 50% rabatt på presenter varje dag hos Cervera

Cervera

Publisert: