Sifo: 168 000 nya jobb i vår
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-04-19
Vart tredje svenskt företag
behöver nyanställa personal
Vart tredje svenskt företag behöver nyanställa de närmaste månaderna.
Totalt handlar det om 168 000 nya jobb.
– Vi ser ett ökat behov av våra bemanningstjänster inom i stort sett alla segment, säger Proffice vd Lars Kry.
Aftonbladet kan i dag presentera glädjande siffror för alla arbetslösa. Fram till 1 juli behöver 168 333 personer anställas i Sverige.
Det visar en ny arbetsmarknadsbarometer från Sifo, som beställts av bemanningsföretaget Proffice. 2 950 företag i både offentlig och privat sektor svarade på frågor om arbetskraftsbehovet.
Undersökningen visar att 34 procent av företagen behöver anställa mer personal redan i dag, medan 16 procent behöver minska personalen. Hälften, exakt 50 procent, vill inte förändra antalet anställda.
Industripersonal
Den närmaste tiden ökar behovet av ny personal. 39 procent av företagen räknar med att de behöver anställa mer personal om ett halvår. Då har andelen som tror att de måste göra sig av med personal sjunkit till 10 procent.
I gruppen som tror att de måste anställa fler om ett halvår har Sifo tagit reda på vilka yrkesgrupper som behövs. Det handlar framför allt om personal inom industritillverkning och logistik (20,7 procent) och byggarbeten (14 procent). Utifrån procentsiffrorna har Sifo beräknat antalet personer företagen behöver anställa fram till 1 juli, och kommit fram till att det är 168 333 personer.
64% fasta arbeten
Men för att få nettosiffran över hur många nya jobb det blir, måste man dra ifrån de anställda som tvingas gå från företag som behöver minska personalen. Det handlar om ungefär 43 000 jobb som försvinner. Alltså behöver de svenska företagen nyanställa 125 333 personer till halvårsskiftet.
Bland företagen som behöver ny personal vill 64 procent helst tillsvidareanställa, medan 31 procent framför allt vill ha tillfällig personal.
Arbetskraftsbehovet skiljer sig kraftigt åt i olika kommuner. I Göteborg behöver 42 procent av företagen nyanställa redan i dag, mot bara 16 procent av företagen i Gävle och Luleå.
– Det är svårt att tala om arbetsmarknaden som en enda stor arbetsmarknad. Olika tjänster behövs i olika omfattning i olika regioner och städer, konstaterar Proffice vd Lars Kry.
”Rot-avdrag bromsar”
Just i Göteborgs-området, där efterfrågan på nyanställda är stor, bygger egenföretagaren i byggbranschen Tomasz Enerås hus så snabbt han kan. Enerås behöver hitta fler snickare, rörmokare och andra med F-skattesedel att samarbeta med, men har svårt att göra det:
– Rot-avdragen har inneburit ett otroligt uppsving för hela byggbranschen. Jag skulle behöva dubblera så att vi blev fler, men det är svårt att hitta bra samarbetspartners, säger Enerås.
Häng med på JOBBRESAN!
Nu startar Aftonbladet en jobbturné i samarbete med Proffice och Jobb24.
Under två veckor åker turnébussen till Eskilstuna, Norrköping, Trollhättan och Helsingborg. Här kan du träffa jobbcoacher, få tips – och kanske ett nytt jobb.
Dessutom: följ den heta debatten om jobben och bemanningsföretagen.
Aftonbladet har också gett Proffice en utmaning: Fixa jobb till Dahabo, Dennis, Carina och Elisabeth.
KOLLA IN: aftonbladet.se/jobbresan